Acasă Cultura St. Johannes Hospital, între cruce și bisturiu – cel mai bun roman...

St. Johannes Hospital, între cruce și bisturiu – cel mai bun roman scris de chirurgul Paul Purea

DISTRIBUIȚI

Clinicile Medici’s din Timișoara le-au oferit, iarăși, iubitorilor de literatură o mare bucurie, vineri 27 septembrie, seara, la librăria Cartea de nisip, din cadrul Medici’s Academica, de pe str. Circumvalațiunii nr. 8-10.

Astfel, înconjurat și prieteni, colegi și pasionați de beletristică, scriitorul, poetul și omul politic Paul Purea, și-a lansat marele său român ”St. Johannes Hospital, între cruce și bisturiu”, care reprezintă apogeul carierei sale de medic literat.

Cu acest prilej, dr. Adrian Bădescu, gazda și fondatorul clinicilor Medici’s a spus:

”Sunt îndrăgostit de carte, de cultură. Acasă mi-am zăpăcit pereții cu o multitudine de colecții de cărți. În seara asta avem lansarea unui roman autobiografic scris de chirurgul Paul Purea.

Eu îi admir foarte mult poezia, deși el are și multe cărți de proză. El a fost descoperit ca poet de regretatul Laurențiu Ulici, fostul președinte al Uniunii Scriitorilor din România. St. Johannes Hospital, între cruce și bisturiu este un roman foarte valoros.

Constatăm că este o experiență și un crâmpei din viață când citim paginile romanului. Nu e ușor să lași totul în România, o casă și o familie, să te muți în Germania dintr-un mare necaz. Soția lui a avut cancer. Nemții au făcut ce au putut pentru a o salva, dar nu au reușit, apoi Purea a rămas un sfert de veac acolo și a activat într-unul dintre cele mai mari spitale din Germania.

Paul Purea a operat și a tratat peste 20.000 de pacienți în Germania și a primit multiple distincții și premii de lungul carierei.

Romanul este, de departe, cea mai bună dintre cărțile de proză scrise de Paul Purea”.

Prof. univ. dr. Dan V. Poenaru:

”Titlul romanului este provocator și foarte pretențios. Citind cartea  mi-am dat seama că este vorba despre patronul spitalului în care dr. Purea a activat.

Cartea este foarte interesantă și mai ușor de citit și înțeles de către medici. Acțiunea are loc în interiorul unui spital unde armata de oameni în alb duce o luptă cu moartea, să salveze viețile oamenilor, acolo unde există speranță, dar există și eșecuri. Cartea este scrisă foarte dens, acțiunile au loc în cascadă.

Romanul este un elogiu adus profesiei medicale cum rar am mai întâlnit, poate la Buzura. Este ca o carte care vine să împlinească mulțumirile sufletești și dorința de a face bine a medicilor și a tuturor celor în halat albe. Este o carte închinată profesiei medicale.

Pavel a reușit să ajungă la vârf – șef de secție și profesor universitar. El a purtat cu cinste în Germania renumele școlii medicale din Timișoara”.

Prof. univ. dr. Cornel Ungureanu:

”St. Johannes Hospital, între cruce și bisturiu este o carte frumoasă. Este un roman al formării, dar și al împlinirii. Este o carte despre învățătură care ne trimite nu numai la mândria de a trăi și a exista, ci și de bucuria întoarcerii acasă”.

Cu acest prilej, scriitorul Paul Purea a acordat un scurt interviu cotidianului ZIUA de Vest:

De ce chirurgul Paul Purea scrie literatură?

Dintotdeauna am vrut să scriu literatură. Totuși în tinerețe nu am știut cu exactitate în ce direcție să o iau: spre literatură sau către medicină. Un model al meu a fost Cehov care spunea: ”Medicina mi-a fost soție, iar literatura, amantă. Când înnoptam lângă una, mă găseau zorile lângă cealaltă”. Mai frumos de atât nu se poate spune.

De ce ați scris acest roman cu un titlu așa de provocator?

Într-adevăr este vârful activității mele de 40 de ani în profesia de medic chirurg. Este normal ca un chirurg care a stat aproape toată viața lui în spital să încununeze acea activitate cu ceva scriptic, în cazul meu un roman, care să rămână în urma lui ca și pacienții pe care acel medic i-a vindecat și a reușit să îi readucă la viață și în activitatea lor de zi cu zi, să îi reintegreze în societate și să îi facă sănătoși, să îi readucă în familia lor cu bine.

Chiar în titlul romanului este vorba de un simbol religios: crucea. Ce rol a avut religia în activitatea chirurgului Purea?

Fără Dumnezeu nu poți să faci ceva trainic. Și să nu uităm că pacienții care vin în spital se află în pragul dintre viață și moarte între cruce și bisturiu, aș putea spune. Bisturiul însemnând salvarea și readucerea la viață și activitate.

Ce rol a avut religia în viața chirurgului Paul Purea?

Religia a avut un rol foarte important. Religia înseamnă Dumnezeu, dar nu un Dumnezeu așa cum uneori îl percep oamenii – un individ bătrân cu bastonul mână și cu barbă albă. Dumnezeu înseamnă o energie puternică pozitivă pentru mine, salvatoare întotdeauna. Acesta trebuie să fie Dumnezeu în percepția omenească.

Ce e mai greu să scrii literatură sau să faci chirurgie?

Să faci chirurgie bineînțeles, dar și să scrii literatură este foarte greu. Știi când încep o carte, dar niciodată nu știi când o vei termina. Scriind o astfel de carte, am vrut să deconspir anumite secrete, anumite aspecte ascunse pe care nu le decelează cu ușurință ochiul de pacient, ori de vizitator trecător: durerea, frica, speranța, bucuria, victoria, înfrângerea, dezamăgirea, uneori moartea… stări de excepție traversând maladiv biografii și destine; zbuciumul interior al medicului empatizând cu zbuciumul primar, anatomofiziologic al omului în suferință; conflictele dintre clinici, dintre colegi, dintre eul personal și cel social, dintre tot și toate – tot ce mișcă și există într-o cetate a oamenilor în alb, cu bune și cu rele în ea. Lacrimi văzute și nevăzute ale aceluiași ascuns ceremonial.

Comentarii

comentarii