Acasă Actualitate Stare de tensiune între Biserica Ortodoxă Sârbă şi Biserica Ortodoxă Română

Stare de tensiune între Biserica Ortodoxă Sârbă şi Biserica Ortodoxă Română

DISTRIBUIȚI

Protopopul Protopopiatului „Dacia Ripensis” al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), preotul Boian Alexandrovici, s-a declarat indignat de acţiunile slujitorilor Bisericii Ortodoxe Sârbe (BOS), care, sub diferite forme, blochează accesul românilor-vlahi la confesiune în limba română – a informat TimocPress.

În ultimii şase ani s-au înregistrat zeci de cazuri în care BOS, cu o agresivitate greu de imaginat, a intimidat credincioşii români şi clerul BOR în demersul lor de a-şi oficializa drepturile constituţionale şi strămoşeşti.

„Am fost ameninţaţi cu dărâmarea bisericii de la Malainiţa, a clopotniţei de la Şipicova, nu ni s-a permis săvârşirea parastasului de la biserica în ruine de la Rovine, s-au distrus crucile de la Porţile de Fier ale protopopiatului din Nigotin”, a precizat Alexandrovici.

În context, el a arătat că un alt act de vandalism s-a înregistrat când pe stema Patriarhiei Române de pe un indicator de informare amplasat la Malainiţa, unde se află prima biserică construită în 2005, după aproape 180 de ani de sete duhovnicească în regiunile istorice Timoc, Morava şi sudul Dunării, s-au lipit afişe cu înştiinţarea că episcopul Iustin al BOS urmează să slujească liturghia în localitate, desigur, în limba sârbă.

„Afişele cu pricina aveau următorul text: Îi invităm pe locuitorii satului să vină în număr cât se poate mai mare. Acestea purtau ştampila parohiei din satul sârb vecin, Iaseniţa (Jasenica). Hârtii identice s-au găsit lipite şi în perimetrul terenului Bisericii Ortodoxe Române cu hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, pe tabla pe care se anunţă persoanele decedate din Malainiţa”, a afirmat Alexandrovici.

Reprezentantul BOR în Serbia de nord-est consideră că astfel de provocări nu fac decât să alimenteze permanent starea de tensiune care există între cele două biserici surori care generează conflicte interetnice în zonă, unde populaţia românească continuă să fie supusă unui agresiv proces de deznaţionalizare. Alexandrovici a fost de părere că între BOS şi BOR ar trebui să existe concordie, slujitorii de altar sârbi să nu-i mai şicaneze pe reprezentanţii bisericii minorităţii naţionale române şi nici să pună obstacole celor 300.000 de români care trăiesc în 154 de sate cu populaţie majoritar românească şi alte 48 de localităţi cu populaţie mixtă şi sunt hotărâţi să asculte Sfânta Liturghie în limba lor strămoşească – limba română.

Comentarii

comentarii