Acasă Actualitate Stare de urgenţă în Ungaria din cauza războiului din Ucraina

Stare de urgenţă în Ungaria din cauza războiului din Ucraina

DISTRIBUIȚI

Ungaria a intrat de la miezul nopţii în stare de urgenţă din cauza războiului din Ucraina. Anunţul a fost făcut de premierul Viktor Orban la scurt timp după ce miniștrii noului său cabinet au depus jurământul.

„Vedem că războiul și sancțiunile impuse de Bruxelles au dus la tulburări economice masive și la creșteri drastice ale prețurilor. Lumea se află în pragul unei crize economice. Ungaria trebuie să stea departe de acest război și trebuie să protejeze securitatea financiară a familiilor sale. Guvernul are nevoie de spațiu de manevră și de pregătire pentru a acționa imediat.”, a spus președintele Ungariei.

La fel ca starea de urgenţă impusă din cauza pandemiei, guvernul maghiar are nevoie de cadru legal pentru a putea reacţiona imediat că să-i proteje pe cetăţeni, și-a justificat Orban demersul.

Marți, parlamentul de la Budapesta a modificat constituția pentru a permite o astfel de măsură. Datorită ordinului juridic, guvernul de dreapta va putea să promulge legi prin decret, fără supraveghere parlamentară, să suspende temporar și să se abată de la legile existente.

Primele măsuri vor fi anunţate miercuri.

Comentarii

comentarii