Acasă Administraţie Staţiunea Moneasa, între întâlniri şi strategii

Staţiunea Moneasa, între întâlniri şi strategii

DISTRIBUIȚI

getimageDupă zece luni de zile, Consiliul Judeţean Arad a organizat astăzi o nouă consultare publică despre viitorul staţiunii Moneasa. Întâlnirea a fost moderată de Claudia Boghicevici, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad. Au participat autorităţile publice de la Moneasa, parlamentarii de Arad, consilieri judeţeni, reprezentanţii mediului de afaceri din turism, agenţii de turism şi cele două universităţi arădene. În timp ce conducerea Consiliului Judeţean Arad a ales să-i întrebe pe localnici ce fel de staţiune îşi doresc, deputatul arădean social-democrat Florin Tripa a venit cu soluţii concrete pentru dezvoltarea staţiunii Moneasa.

Consiliul Judeţean, dezbatere cu repetiţie

Moneasa, o staţiune de elicopter, pentru că drumul până acolo nu este pe placul multor şoferi. Numărul turiştilor a fost în scădere, Moneasa fiind frecventată de mulţi pensionari care merg la tratament pe bilete de la Casa de Pensii.
Consiliul Judeţean Arad intenţionează să realizeze o strategie turistică a judeţului şi în acest sens organizează diverse dezbateri despre strategii. Un caz deosebit este cel al Staţiunii Moneasa, care se bucură de dezbateri cu repetiţie.
În luna august 2016, o asemenea acţiune a fost planificată cu ocazia Paradei Clătitelor. La eveniment a venit toată conducerea liberală arădeană, în frunte cu Gheorghe Falcă, președintele partidului. Supărat că primarul din Moneasa nu a venit la întâlnire, ci l-a trimis pe viceprimar, Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad a trecut la ameninţări: „Pe viitor, vă garantez că schimbăm placa cu domnul primar și nu îi vom permite să împiedice dezvoltarea stațiunii”.
Şi după zece luni de zile, Consiliul Judeţean Arad a mai organizat o întâlnire, pentru a vedea ce îşi doresc cei din zonă în domeniul turistic. „Consiliul Județean organizează consultări publice pentru realizarea noii strategii de dezvoltare turistică a județului Arad. Moneasa este singura stațiune de interes național din județ și ne dorim să discutăm pe marginea proiectului de dezvoltare a acesteia. La finalul consultărilor, în faza de realizare a strategiei, ar trebui să înțelegem cu toții intenția administrației locale și a cetățenilor – ce își doresc de la Moneasa, cum văd direcția în care trebuie să se îndrepte această stațiune. O văd ca pe o destinație pentru vârstnici, ca pe o destinație pentru agroturism, pentru turismul balnear, pentru turismul montan, pentru turismul medical? Care este segmentul de turiști pe care administratorul stațiunii, respectiv Primăria Comunei Moneasa, îl vizează – turiști tineri, vârstnici, străini, români, să ne putem cu toții forma o părere despre viitorul acestei stațiuni”, a declarat Claudia Boghicevici, iniţiatoarea acestei consultări publice. Printre altele, modelul de succes în opinia vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Arad, este staţiunea Sovata. Oarecum de înţeles, deoarece faima Sovatei rezidă din oportunităţile pentru tratarea unor afecţiuni specifice sexului frumos. Însă, în cazul Moneasa, consultările publice vor mai continua. O spune chiar vicepreşedintele Boghicevici: „Acest concept îl căutăm și la Moneasa și am decis să contribuim, prin consultări publice, la găsirea celei mai bune soluții”.
Consiliul Judeţean a susţinut ideea organizării unei organizaţii de management al destinaţiei la Moneasa, formată din administraţia locală şi mediul de afaceri, care să promoveze cu prioritate staţiunea şi obiectivele locale. Rămâne ca arădenii simpli să priceapă ce realităţi absconse se pitesc în spatele acestor frumoase, dar goale de conţinut noţiuni teoretice.

Deputatul Tripa vine cu soluţii şi surse de finanţare

În timp ce Consiliul Judeţean Arad organizează consultări publice, deputatul social-democrat Florin Tripa vine şi cu soluţii concrete. „Astăzi, am prezentat punctul nostru de vedere în cadrul dezbaterii de la Consiliul Județean privind strategia de dezvoltare a staţiunii Moneasa, cu accent concret pe un proiect ambițios al primarului Ioan Herbei, cu finanțare prin Programul Operațional Regional (POR). Proiectul, în valoare de 5 milioane de euro, presupune modificări de substanță pe linie de infrastructură, ce merg de la reabilitarea aleilor pietonale și modernizarea radicală a căilor de acces la obiectivele turistice naturale și până la instalarea unor puncte Hot Spot Wifi în spațiile publice din stațiune”, a declarat Florin Tripa. El a apreciat faptul că la dezbatere au fost prezenți investitorii privați din Moneasa. „Fără suportul lor, stațiunea ar fi decăzut mult în ultimii ani datorită lipsei totale de interes investițional din partea conducerii liberale a CJA. Sper ca măcar acum conducerea Consiliului Județean să vină cu o co-finanțare la proiectul îndrăzneț pe care îl propune primăria Moneasa”, a explicat Florin Tripa.

Comentarii

comentarii