Acasă Actualitate Statul de drept înseamnă nicio condamnare fără probe

Statul de drept înseamnă nicio condamnare fără probe

DISTRIBUIȚI

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) și Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor, Corupției și pentru Petiții din Parlamentul României organizează dezbaterea intitulată “Statul de drept înseamnă nicio condamnare fără probe” ce va avea loc în data de 19.10.2023, la Palatul Parlamentului.

În ultimii 10 ani, mii de persoane au fost târâte în cătușe prin fața camerelor de televiziune, iar prezumția de nevinovăție le-a fost flagrant încălcată prin comunicatele parchetelor și a informațiilor furnizate ”pe surse” presei. Activitatea justiției penale din România a fost dominată de ”prezumția de vinovăție” iar cei acuzați au fost deseori puși în situația de a-și dovedi nevinovăția, inversându-se sarcina probei. În ultimii ani, în foarte multe dosare s-au pronunțat achitări pentru că fapta nu există sau pentru lipsa probelor.

Dezbaterea pune în discuție modul în care probele și mijloacele de probă au jucat un rol crucial în ultimii ani în procesul penal.

“Ne propunem ca pornind de la raportul FACIAS care analizează din punct de vedere teoretic și practic o parte dintre abuzurile sistemului judiciar din ultimul deceniu, confirmate de justiție, să elaborăm împreună un set de propuneri adecvate de natură legislativă referitoare la normele de procedură privind standardul de probă”, susțin reprezentanții FACIAS.

Vor participa la dezbatere reprezentanți ai statului român, profesori universitari, experți și profesioniști în domeniu care vor contribui cu opinii valoroase pe această temă de maximă importanță pentru respectarea drepturilor omului.

 

Comentarii

comentarii