Acasă Stiri pe scurt Statul garantează credite ipotecare pentru persoane fizice şi creşte cuantumul ajutoarelor de...

Statul garantează credite ipotecare pentru persoane fizice şi creşte cuantumul ajutoarelor de stat pentru IMM-uri

DISTRIBUIȚI

"Guvernul a aprobat astăzi programul Prima Casă, destinat sprijinirii persoanelor care achiziţionează prima oară o locuinţă. Valoarea maximă a creditului garantat va fi de 60.000 de euro" a declarat premierul Emil Boc miercuri, la Palatul Victoria.
Potrivit premierului Emil Boc, proiectul "Prima Casă" ar urma să devină operaţional în cel mult 60 de zile. "Prin garantarea creditului, se reduce costul acestuia, care devine, astfel, mai accesibil", a spus Boc.
Proiectul "Prima casă" va duce la deblocarea crizei din piaţa imobiliară, la sprijinirea persoanelor care vor să-şi cumpere o casă şi la avansul sectorului construcţiilor, a anunţat şi ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea.
"Proiectul are şi un scop social şi un scop economic. Practic programul garantează împrumuturi pentru persoanele care vor să îşi cumpere o casă. Statul va garanta 80% din valoarea creditului prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor. Resursele fondului vor fi asigurate dintr-un împrumut. Beneficiarii vor fi persoanele fizice care nu au mai contractat credite ipotecare până acum şi nici nu au o casă în proprietate. Vârsta solicitantului nu este un impediment" a declarat miercuri Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea.
Referindu-se la ajutoarele de stat acordate IMM-urilor, Ministrul Finanţelor a spus că prin mărirea sumelor acordate sute de întreprinderi vor primi finanţare.
"MFP are alte trei scheme de ajutor de stat. 146,3 milioane de euro vor fi plătite la nivelul anului 2009 ca ajutor de stat nerambursabil. Neimpozitarea profitului reinvestit va intra în vigoare în anul 2009", a precizat ministrul.
"Astăzi nimeni nu-şi asumă riscuri. Drept pentru care statul a decis să se implice şi să preia riscul", a concluzionat Pogea.
Premierul Boc a mai declarat: "am adoptat o schemă de ajutor de stat pentru sprijinirea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, majorând bugetul IMM-urilor la 100 milioane de euro, adică de 20 de ori. Acest buget e valabil pentru perioadă 2009-2011. Valoarea maximă a ajutorului de stat pentru o întreprindere este de 200.000 euro, iar acest ajutor este nerambursabil".

Comentarii

comentarii