Acasă Economic Statul încasează ilegal impozite pe venit din tranzacţiile imobiliare

Statul încasează ilegal impozite pe venit din tranzacţiile imobiliare

DISTRIBUIȚI

În foamea de bani din ziua de astăzi, statut, prin Ministerul de Finanţe, adună banii din taxe şi impozite cu frenezie. De multe ori însă, adunarea se face la limita legii, dau mai bine zis, dacă statul cere, trebuie să dai. După ce specialiştii de la minister a văzut că domeniul imobiliar încă mai mişcă, şi nu s-a prăbuşit încă din cauza crizei economice, s-au pus pe impozitat tranzacţiile imobiliare. Şi, de la impozitarea retroactivă a tranzacţiilor realizate de persoanele fizice, a impozitării duble şi a vânzătorului şi a cumpărătorului, s-a ajuns, de aproximativ o lună la impozitarea persoanelor fizice care achiziţionează bunuri imobiliare la licitaţii publice organizate de executorii judecătoreşti.
Încadrarea tranzacţiilor imobiliare din patrimonial personal se face în baza art. 771 Cod Fiscal. Impozitul pe venitul din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal, prevăzut de art.771 Cod Fiscal este declarat de notari, care a fost notificaţi de ANAF, prin adresa 867.413/05.01.2010 şi prin adresa UNPR nr. 4372/14.12.2009, că, înainte de autentificarea actului, au obligaţia de stabilire, reţinere şi plată a impozitelor pe venit. Astfel, nici o tranzacţie nu poate fi înregistrată la notari dacă nu se plăteşte impozitul pe venit, cu o valoare de maxim 3% în funcţie de durata deţinerii proprietăţii. Dar, tranzacţiile efectuate prin executorii judecătoreşti nu pot fi asimilate cu contractele de vânzare cumpărare efectuate prin notari. De asemenea, încadrarea tranzacţiilor cu proprietăţi imobiliare în sfera controlului vine în contradicţie cu prevederile art.83 alin.(3), litera (f) CF (lit. g pentru codul fiscal 2010), respectiv „Nu se depun declaraţii de impunere pentru venituri din transferul proprietăţilor imobiliare.”  Persoanele fizice nu au obligaţia să depună nicio declaraţie sau să ţină vreo evidenţă contabilă.
Şi, pentru că impozitul nu poate fi reţinut la sursă, cei de la ANAF au pus la punct, cu sprijinul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, un „sistem” de colectare a acestui impozit, neprevăzut de nici o lege. Astfel, cei care adjudecă un bun imobiliar la licitaţie şi care ar trebui să poată să îşi intabuleze imobilul sau terenul la OCPI sunt trimişi la finanţe să plătească impozitul de 2 sau 3%. Cei de la ANAF, neputând să încaseze legal acest impozit îi trimit pe adjudecatori la notar pentru a sa o declaraţie pe proprie răspundere în care să spună că sunt de acord să plătească impozitul. Astfel, impozitul pe venit este încasat de ANAF pe baza acestei declaraţii. 
Surse din rândul executorilor judecătoreşti spun că acest sistem funcţionează la Timişoara de aproximativ o lună şi se bazează pe unele „ordine interne” primite de ANAF şi OCPI. Prin acest sistem au trecut deja mai multe persoane, unele plătind impozitul iar altele fiind „iertate” de cei de la OCPI. Printre cei care „s-au prins” că perceperea acestui impozit este ilegală se numără şi doi cetăţeni străini care se pregătesc deja să dea statul în judecată. Oficial răspunsul primit de la ANAF este simplu: „toate tranzacţiile imobiliare sunt impozitate conform art. 771 Cod Fiscal. Şi cei care cumpără bunuri imobiliare la licitaţie trebuie să plătească impozitul de venit,” ne-a declarat Mircea Călin, şeful AFP Timişoara.

Comentarii

comentarii