Acasă Actualitate Steagul comunei Lupșa de la 1918, obiect de patrimoniu național, adus încă...

Steagul comunei Lupșa de la 1918, obiect de patrimoniu național, adus încă o dată de la Muzeul de Istorie Națională București la locul de origine

DISTRIBUIȚI

În perioada 10 – 12 septembrie, locuitorii comunei Lupșa, județul Alba, au sărbătorit 655 de ani de la atestare. Ca în fiecare an, un moment important a fost ceremonia de aducere a steagului de la 1918, cel cu care delegația comunei a plecat la Unirea de la Alba Iulia. Obiectul este parte a patrimoniului național și este găzduit permanent la Muzeul de Istorie Națională din București.

„Delegaţia din comuna Lupşa, judeţul Alba, a participat la Marea Adunarea Naţională de la Alba-Iulia din 1 decembrie 1918. Pânza tricoloră a steagului a fost confecţionată din lână de către femeile din Lupşa, într-o zi şi o noapte. După reîntoarcerea delegaţiei în Lupşa, steagul a fost păstrat în casa învăţătorului Clapă Sebastian (unul dintre participanţii la adunare), de la care a trecut la directorul Muzeului de Etnografie din Lupşa, Albu Pamfilie”, se arată pe pagina de Bunuri culturale mobile clasate în Patrimoniul Cultural Național.

Totodată, locuitorii comunei Lupșa au sărbătorit și 600 de la ctitoria Bisericii Sfântul Gheorghe din deal, motiv pentru care la sărbătoare a fost prezent și Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei”. Un alt invitat de marcă a fost Mircea Mocan, decan al Facultății de Management în Producție și Transporturi din cadrul Universității Politehnice Timișoara.

Comentarii

comentarii