Acasă Actualitate Științescu Timișoara în 2022: 10 proiecte, 1.500 copii și tineri și 152.646...

Științescu Timișoara în 2022: 10 proiecte, 1.500 copii și tineri și 152.646 lei

DISTRIBUIȚI

Fondul Ştiinţescu Timişoara este un program de finanţare derulat de Fundaţia Comunitară Timişoara. Aflat în al cincilea an de implementare, fondul a avut în 2022 un buget de 152.646 lei şi a fost dedicat ONG-urilor şi grupurilor de inițiativă din judeţele Timiş şi Arad interesate să promoveze domeniile STEAM (ştiinţă, tehnologie, inginerie, artă şi matematică) în rândul copiilor şi tinerilor cu vârste cuprinse între 6 şi 19 ani.

Astfel, peste 1.150 de copii şi tineri au fost implicaţi direct în activităţi STEAM, susţinute de 49 de mentori Ştiinţescu, pasionaţi de domenii variate cum ar fi: fizică şi chimie, arte vizuale şi teatrale, grădinărit urban sau programare, robotică şi imprimare 3D. În total peste  2.280 de ore de voluntariat au fost oferite educaţiei de către echipele de proiect.

De asemenea, peste 1.500 de pasionaţi de ştiinţe şi tehnologie au vizitat Târgul de ştiinţe de la Observatorul Seismologic Timişoara, co-organizat cu ocazia Nopţii Cercetătorilor Europeni, unde echipele de mentori Ştiinţescu au desfăşurat activităţi demonstrative şi experimente pentru publicul larg, pentru a celebra în comunitate rezultatele activităţilor lor.

Cele 10 proiecte implementate anul acesta au fost: „STEAM-ability – Caravana CoderDojo”, proiectul propus de grupul de iniţiativă CoderDojo@UVT s-a desfăşurat în mai multe şcoli rurale din judeţul Timiş;   „Grădina de pe Uranus”, o iniţiativă ce a avut loc la Liceul Waldorf Timişoara;   „LABORATORUL MICULUI SAVANT BOLDUREAN”, un proiect implementat la Şcoala gimnazială din Boldur; „Micro grădina mobilă”, propus de grupul de iniţiativă Microgrădinarii, proiectul a fost dedicat copiilor beneficiari ai Fundației „Rudolf Walter” şi elevilor de la Liceul Tehnologic Special „Gheorghe Atanasiu” din Timișoara; „SUMMER CAMP LIEBLING 2022”, o tabără de vară pentru elevii din Liebling;  „ArtDen” implementat de Asociaţia de intervenție și regenerare comunitară, un proiect care s-a desfăşurat la Liceului Tehnologic „Valeriu Braniște” din Lugoj;  „Teatrul şi meseriile sale” implementat de Asociaţia Solidart; Proiectul „Micul Inginer Agronom” implementat de grupul de iniţiativă EcoAgri Timişoara pentru copii preşcolari;   „Științe și tehnologie pentru elevii Liceului Teoretic Special Iris” implementat de Asociaţia pentru sprijinirea copiilor şi tinerilor ambliopi  şi nevăzători „IRIS” Timişoara;„Viitorul în 3D” implementat de Asociația pentru dezvoltarea profesională continuă-PRAEDU, proiect ce s-a desfăşurat în Chișineu-Criș, judeţul Arad.

Obiectivele programului Științescu la Timișoara sunt: Aă încurajeze pasiuni și cariere în domeniile științelor și tehnologiei pentru cât mai mulți copii și tineri, prin intermediul unor procese de învățare bazate pe abordări practice, interdisciplinare și de colaborare. 2 Să stimuleze creativitatea, autonomia și implicarea în crearea de conținut educațional a cât mai multor copii și tineri. 3. Să contribuie la dezvoltarea și diversificarea educației STEAM în școli, dar și în cât mai multe contexte în comunitate. 4. Să încurajeze filantropia, voluntariatul și consolidarea unei comunități locale de suporteri și oameni de acțiune pentru educația STEAM modernă.

Programul Ştiinţescu Timişoara 2022 este implementat de Fundația Comunitară Timişoara, finanţat la nivel local de Hamilton Central Europe şi Hella România (Forvia)la nivel naţional de Romanian-American Foundation şi Fundaţia Bosch România şi este susţinut de Federația Fundațiile Comunitare din România – FFCR.

 

Comentarii

comentarii