Acasă Actualitate Stop abandonului școlar! Elevii din Timiș solicită lui Călin Dobra transport gratuit

Stop abandonului școlar! Elevii din Timiș solicită lui Călin Dobra transport gratuit

DISTRIBUIȚI

Consiliul Judeţean al Elevilor Timiş susţine că, în contextul respingerii OUG 51/2019, accesul elevilor la transport gratuit este acum cu un pas mai aproape de a deveni o realitate în România.

Consiliul Național al Elevilor a pus presiune pe factorii decidenți la nivel național, atât pentru a respinge OUG 51/2019 pe cale parlamentară, cât și pentru promulgarea legii de respingere a acesteia de către Președintele României. Aceasta este o victorie, dar lupta pentru ca fiecare elev să beneficieze cu adevărat de transport gratuit, în fapt de educație gratuită, nu se sfârșește aici.

Consiliul Județean al Elevilor Timiș a purtat încă de la începutul acestui an numeroase negocieri cu parlamentarii pentru a garanta transport gratuit pentru beneficiarii educației din județul Timiș, dar este foarte important ca legea pentru respingerea Ordonanței de Urgență 51/2019 să aibă cu adevărat aplicabilitate în teritoriu.

Astfel, gratuitatea serviciilor de transport trebuie să devină o normalitate și o realitate pentru fiecare beneficiar direct al educației din Timiș și din țară.

În perioada următoare, Consiliul Județean Timiș urmează să semneze contracte cu operatorii de transport. Unul dintre scopurile CJE Timiș în această perioadă este să se asigure și să monitorizeze evoluția și gradul de aplicabilitate al legii de respingere a OUG 51.

În consecință, una dintre mențiunile prezente în contractele pe care CJ Timiș le semnează trebuie să fie gratuitatea transportului pentru elevi.

Un studiu al Federației “Spiru Haret” arată că rata abandonului școlar în județul Timiș este de 19,1%, ceea ce reprezintă o cotă alarmantă.

Elevii din mediul rural renunță la școală deoarece nu li se asigură accesul gratuit, echitabil la educație. De asemenea, aceștia se află și în situații de excluziune socială și sărăcie, fiind astfel marginalizați de către restul comunității și de autoritățile competente.

”Solicităm astfel reprezentanților Consiliului Județean Timiș să se asigure că există rute regulate, constante între rural, urban mic și municipiile județului Timiș și că aceste rute sunt în totalitate gratuite pentru fiecare elev.

Dreptul la educație gratuită trebuie să fie asigurat de către factorii decidenți la nivel județean, fără niciun compromis.

Accesul gratuit la educație trebuie să fie una dintre prioritățile consilierilor locali din județul Timiș, deoarece rata abandonului școlar este una foarte înaltă.

Trebuie ca factorii decidenți să lase la o parte interesele companiilor de transport și să se gândească la miile de elevi din mediul rural care se află în situație de sărăcie, care nu beneficiază de o educație echitabilă, de calitate și care, în final, abandonează timpuriu școala – susține Alexandra Trușcă, președintele Consiliului Județean al Elevilor Timiș.

Comentarii

comentarii