Acasă Actualitate Stop drog! În Timiș, au fost emise 19 ordonanţe de evaluare pentru...

Stop drog! În Timiș, au fost emise 19 ordonanţe de evaluare pentru 19 persoane consumatoare de droguri

DISTRIBUIȚI

Joi, 27 ianuarie, la Timișoara, a avut loc prezentarea Raportului de evaluare a activităţilor desfăşurate în anul 2021 de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Timiş.

Pe plan local, pe întreg parcursul anului 2021, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Timiş a desfăşurat activităţi de prevenire a consumului de droguri în mediul şcolar, familial şi în comunitate, cursuri de formare în domeniul drogurilor, precum şi activităţi specifice de asistenţă integrată a consumatorilor de droguri.

Rezultatele pe componenta de prevenire a consumului de droguri sunt activităţile specifice desfăşurate, la nivel local, în campaniile şi proiectele antidrog, în scopul creşterii influenţei factorilor de protecţie pentru evitarea sau cel puţin întârzierea debutului consumului de alcool, tutun şi prevenirii consumului de droguri, inclusiv de noi substanţe psihoactive.

Astfel, în anul 2021, la nivelul CPECA Timiş, au fost implementate 9 proiecte și campanii naționale de prevenire a consumului de droguri în şcoală, familie şi comunitate, desfăşurate în mediul urban şi rural (Mesajul meu antidrog, Necenzurat,  Fred Goes Net, Cum să creştem sănătos, ABC – ul emoţiilor, Eu si copilul meu, Fii Liber, Abilități pentru acțiune, Acționăm just) precum și 2 proiecte locale (Ca PĂRINTE spun și eu STOP JOC, STOP DROG și Fii independent) .

Au fost desfăşurate 543 de activităţi de prevenire a consumului de droguri în mediul preuniversitar și universitar, 120 de activități la nivelul comunității locale precum și 205 de activități de prevenire a consumului de droguri în familie.

Totodată, în anul 2021, la nivel local, au fost realizate un număr de 21 sesiuni de formare și informare cu tematică antidrog, unde au participat diverse categorii profesionale (profesori, medici, psihologi școlari, polițiști, preoți).

Pe componenta de asistenţă a consumatorilor de droguri, au fost furnizate servicii de asistenţă integrată, unde au fost acordate informării pentru 155 persoane și au fost realizate 55 evaluări integrate, dar și 523 intervenţii medicale, psihologice şi sociale individuale și de familie, precum şi 271 şedinţe de management de caz.

Evaluarea consumatorilor de droguri, solicitată de către Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), în urma aplicării art. 19 din Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, a continuat și pe parcursul anului 2021. Astfel, s-au emis 19 ordonanţe de evaluare,  pentru un număr total de 19 persoane consumatoare de droguri.

Colaborarea CPECA Timiş cu instituţiile locale de presă a fost deschisă şi eficientă pe întreg parcursul anului 2021, reprezentaţii mass media implicându-se în mediatizarea şi susţinerea activităţilor Centrului. Activităţile Centrului au fost mediatizate în presa locală, respectiv 35 de apariții media, dar și 152 de materiale postate pe pagina de facebook, prin toate acestea s-a încercat să se ofere publicului larg o imagine cât mai realistă referitoare la fenomenul drogurilor.

Principalele obiective şi priorităţi ale Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Timiş pentru perioada următoare privesc iniţierea de noi proiecte şi campanii, adaptarea răspunsului instituţional la noile tendinţe ale fenomenului drogurilor, promovarea şi dezvoltarea serviciilor de prevenire şi asistenţă, cooptarea societăţii civile şi atragerea de finanţări.

 

Comentarii

comentarii