Acasă Administraţie Stop poluării cu substanțe periculoase! Campania de control al ITM Timiș

Stop poluării cu substanțe periculoase! Campania de control al ITM Timiș

DISTRIBUIȚI

Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiș desfășoară campania de control privind managementul substanțelor chimice, în perioada  06.11.- 09.12.2022.

Inspecția Muncii este autoritatea competentă pentru controlul aplicării legislației de implementare a prevederilor regulamentului REACH (regulamentul privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea substanțelor chimice) în domeniul securității și sănătății în muncă, prin legea nr. 326/2013 de modificare a legii nr.349/2007, privind reorganizarea cadrului instituțional în domeniul managementului substanțelor chimice.

Pentru îndeplinirea atribuțiilor sale, Inspecția Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă, va efectua controale în acest domeniu la angajatori din toate domeniile de activitate care utilizează la locurile de muncă substanțe chimice periculoase.

În acest sens ITM Timiș, preocupat de gestionarea riscurilor aferente volumului tot mai mare de produse chimice, comunică firmelor din județul Timiș care utilizează substanțe chimice să asigure un echilibru adecvat între beneficiile utilizării substanțelor chimice și măsurile de prevenire și protecție față de potențialul impact negativ al acestora asupra lucrătorilor, a locurilor de muncă, a comunității și mediului.

Din punct de vedere al securității și sănătății la locul de muncă sunt importante: Regulamentul nr. 1907/2006 (REACH) și Regulamentul nr. 1272/2008 (CLP). Fișa cu date de securitate (FDS) reprezintă un document acceptat internațional, care cuprinde informații specifice, pentru utilizarea profesională în siguranță a substanțelor și amestecurilor periculoase. Regimul Fișelor cu date de securitate este prevăzut în art. 31 al Regulamentului 1907/2006 (REACH), în timp ce conținutul, formatul și alte cerințe sunt stabilite în Anexa II la același regulament „ Cerințe pentru completarea Fișelor cu date de securitate”.

În cazul încălcării prevederilor regulamentului REACH, ITM Timș va aplica sancțiuni contravenționale și în același timp va sesiza Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Timiș, care va face verificări aplicând prevederile legale în vigoare instrumentate de această instituție.

”Atragem atenția și adresăm rugămintea responsabililor SSM de la toate nivelele să respecte prevederile legale, privind managamentul substanțelor chimice, astfel încât împreună să asigurăm protecția lucrătorilor și să prevenim producerea accidentelor de muncă și a îmbolnăvirilor profesionale!”, este mesajul inspectorului șef al ITM Timiș, Pavel Kașai.

 

Comentarii

comentarii