Acasă Actualitate “Stop violenţei!” în Bucovăţ

“Stop violenţei!” în Bucovăţ

DISTRIBUIȚI

«Nu găsim sponsori. Dacă cineva este interesat să ne sprijine, să contacteze Primăria Bucovăţ», a spus Laurenţiu Jivan, unul dintre iniţiatori

Un grup de iniţiativă din comuna Bucovăţ, judeţul Timiş, a pus la punct un foarte important proiect în scopul prevenirii violenţei în localitate, intitulat “Stop violenţei!”. Susţinerea proiectului “Stop violenţei” permite accesul locuitorilor la informaţii privind violenţa şi efectele negative ale violenţei, sub orice formă. Pornind de la situaţia socială existentă în comună, gradul ridicat al actelor de violenţă necesită susţinerea unui seminar pe aceasta temă, precum şi implicarea cetăţenilor în gestionarea acestor situaţii. Invitarea la seminarii a tuturor locuitorilor, informarea şi consultarea cetăţenilor în centre fixe şi mobile, punerea în acord a acestor obiective cu alte acţiuni desfăşurate de alte instituţii şi organizaţii nonguvernamentale sunt câteva metode de acţiune. Laurenţiu Jivan a declarat că, din păcate, nu prea există fonduri pentru a pune proiectul în practică. «Nu găsim sponsori. Dacă cineva este interesat să ne sprijine,  să contacteze Primăria Bucovăţ», a spus Jivan.

Constrângeri

Obiectivul specific este dezvoltarea capacităţii colectivităţilor locale de asigurare a unei gestionări mai eficiente a conflictelor. Introducerea unor noi instrumente specifice de gestionare a conflictelor care să conducă spre o mai bună comunicare între indivizi şi reducerea actelor de violenţă. Pentru restul persoanelor care reprezintă puterea politică şi executivă locală, pe lângă noţiuni de eficientizare se vor face iniţieri în dezvoltarea de tehnici de consiliere a populaţiei, cu un focus specializat pe dezvoltarea sistemelor de valori. Există o concordanţă deplină între obiectivele proiectului  şi obiectivele seminarului. Promovarea sportului şi a activitităţilor sportive ca instrument de dezvoltare a individului atât fizică, cât şi psihică, pentru a conduce la integrarea acestuia în societate. Organizatorii susţin că au fost identificate următoarele constrângeri şi necesităţi: particularităţi comune pe ţară şi Regiunea V Vest – proces de reformă cu particularităţi legate de accentuarea restricţiilor economice şi îndeplinirea în ritm dinamic a condiţiilor aderării la Uniunea Europeană. Particularităţi specifice comunei sunt: distanţa de Timişoara, 15 km şi caracterul periurban al comunei – de  la periferia metropolei.

Grupul ţintă: persoanele între 15 – 35 ani

De asemenea, există nevoi mari de cursuri de formare a unei conduite morale  pentru localnici, nevoi pentru reprezentanţii puterii politice şi executive din administraţia publică locală, pentru a deprinde  abilităţi de a utiliza parteneriatul drept instrument de lucru în antrenarea populaţei pentru asigurarea unui climat de siguranţă şi nevoi de a utiliza resurse locale (clădiri) care, prin minime eforturi de reabilitare şi dotare, pot să devină atât centre de resurse pentru comunitate în informarea şi  antrenarea populaţei pentru optimizarea gestionării situatiilor conflictuale, cât şi un pol care să atragă şi să sprijine  potenţiali parteneri pentru derularea acestui proiect pe termen îndelungat.
Grupul ţintă al acţiunilor sunt tinerii între 15 – 35 ani din comună, deoarece aceştia se manifestă prin acte violente, elevii din cadrul Şcolii Generale cu clasele I-VIII Bucovăţ, deoarece se doreşte prevenirea acestor tipuri de manifestări antisociale, şi persoanele din toate nivelurile sociale ale comunei Bucovăţ. Grupul ţintă 3 este reprezentat de un grup extrem de  eterogen, atât geografic – comună, sate – cât şi aparţinând de varii pături sociale, cu aşteptări şi nevoi foarte specifice. Ei reprezintă chiar populaţia comunei. Este nevoie ca reprezentanţii acestui grup să fie atraşi în zona interesului public al comunei, privind eficientizarea gestionării situaţiilor conflictuale. Amintim că populaţia comunei este de aproximativ 1.600 locuitori. S-a luat în considerare, ca beneficiari indirecţi ai proiectului, într-o primă fază,  un procent de  10% din această populaţie.
 

Comentarii

comentarii