Acasă Actualitate Străzile vor fi spălate cu bio întăritor – soluţie care nu va...

Străzile vor fi spălate cu bio întăritor – soluţie care nu va lăsa praful să se ridice

DISTRIBUIȚI

Calitatea aerului nu s-a îmbunătăţit în Timişoara faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut

Aerul nu este mai curat în Timişoara şi împrejurimi faţă de anul trecut. Deşi Uniunea Europeană bate la uşă şi ameninţă cu măsuri drastice ce pot duce până la amenzi usturătoare, în oraşul de pe Bega praful circulă încă în voie… În luna aprilie am avut şase depăşiri la staţia TM1 şi 6 la TM5 – similar cu anul trecut.  De la începutul anului până în momentul actual au avut loc 35 de depăşiri la TM 1 şi 28 la TM 5. Practic, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, calitatea aerului în Timişoara nu s-a îmbunătăţit deloc. Ba mai mult, unii spun că s-a înrăutăţit.

De săptămâna viitoare începe spălarea cu bio întăritor

Cei de la Poliţia Locală au aplicat 63 de sancţiuni contravenţionale în ultima perioadă.  Direcţia de Mediu a sesizat o creştere a numărului de depăşiri la Staţia TM 5. De două săptămâni se verifică toate organizările de şantier, toate lucrările antamate de Primăria Timişoara. S-au dat 23 de amenzi, inclusiv firmelor cu care primăria are contracte de lucrări. S-au impus şase programe de conformare – pe strada Take Ionescu la fosta Ilsa, pe strada Miresei nr. 1 şi în alte locuri. De săptămâna viitoare va începe spălarea cu o soluţie de bio întăritor. Cu această soluţie se va evita răspândirea prafului de pe carosabil. Programul de spălare a străzilor continuă şi se lărgeşte cu 20 la sută. De la 60 de străzi, la peste o sută.

„Să ne gîndim cum să-i atragem pe cetăţeni să folosească mijloacele de transport în comun”

Garda de Mediu a dat 25 de amenzi, în valoare de  470.000 lei, şi şapte avertismente, în ultima perioadă. Prefectul de Timiş, Mircea Băcală, a spus că ar dori să-i încurajeze pe cetăţeni să folosească mai mult transportul în comun. „Văd în intersecţii şoferul şi maşina. Ar trebui puţin să ne gîndim cum să-i atragem pe cetăţeni să folsoească mijloacele de transport în comun. Să încercăm să vedem dacă oamenii sunt nemulţumiţi în ceea ce priveşte orarul. Omul este foarte grăbit. Să încercăm să venim în contrabalanţă cu această reprogramare a orarului”, a spus prefectul de Timiş, Mircea Băcală. Reprezentanţii RATT spun că orarul de circulaţie al mijloacelor de transport în comun este făcut după nevoile cetăţenilor. Dacă este o cerere mai mare într-un anumit interval orar, mijloacele de transport în comun sunt suplimentate. Oricum, nu puţini sunt cei care vor să intre cu maşina până în faţa magazinului.

Cei mai afectaţi de praf sunt bătrânii şi copiii

Până timişioreanul va da maşina pe mijlocul de transport în comun, va mai avea de inhalat particule de praf destule. Aceste pulberi în suspensie pot avea şi un efect cronic în timp, în funcţie de starea de sănătate a fiecărui individ. Cei mai afectaţi sunt vârstnicii şi copiii. Echipa de la nivelul Instituţiei Prefectului Timiş care luptă împotriva prafului se întâlneşte destul de des. Din păcate, rezultatele nu prea se văd. S-a vorbit despre ridicarea maşinilor care nu lasă spaţiul liber pentru spălarea străzilor în intervalul orar stabilit şi multe altele. Rezultatul însă e din ce în ce mai trist – noi inhalăm tot mai mult praf şi cei de la Uniunea Europeană văd asta – prin intermediul staţiilor de monitorizare…

Comentarii

comentarii