Acasă Economic Studenții de la “Poli” se specializează în cele mai recente tehnologii din...

Studenții de la “Poli” se specializează în cele mai recente tehnologii din domeniul telecomunicaţiilor

DISTRIBUIȚI

Alcatel-Lucent şi Universitatea Politehnica Timişoara îi pregătesc pe studenţi pentru a face faţă nevoilor de pe piaţa forţei de muncă
 
Departamentul de transmisiuni optice (Optics) din cadrul Alcatel-Lucent România şi Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii (ETC) din cadrul Universităţii Politehnice din Timişoara au dezvoltat un curs universitar opţional specializat în reţelele de fibră optică. Cursul le va permite viitorilor ingineri şi tehnicieni să se familiarizeze cu cele mai recente tehnologii din domeniul telecomunicaţiilor şi să se pregătească astfel pentru cariera lor viitoare.
„Acest curs are două avantaje majore: se înscrie în programa universitară şi are aplicabilitate în mediul economic. Am considerat necesară implicarea noastră în orientarea şi formarea studenţilor alături de Universitatea Politehnica din Timişoara pentru a le oferi studenţilor o perspectivă cât mai clară asupra reţelelor de fibră optică. Interesul studenţilor pentru cursul propus vine să confirme nevoia lor de a se conecta încă din studenţie la realităţile tehnologice şi la mediul profesional,” a declarat Fabien Metois, Director Divizia Optics Alcatel-Lucent Europa de Sud-Est. „Acest parteneriat este un exemplu relevant de colaborare între mediul privat şi mediul universitar cu beneficii pentru toate părţile implicate. Compania Alcatel-Lucent contribuie în mod activ la dezvoltarea viitorilor ingineri, şi astfel, pe termen lung va beneficia de personal bine pregătit şi cu competenţele necesare unei integrări mai rapide în mediul profesional. Universitatea Politehnica din Timişoara este pregătită pentru a-i susţine pe studenţi să-şi dezvolte competenţele căutate pe piaţa forţei de muncă în acest moment. Studenţii care urmează cursul vor fi mai bine pregătiţi tehnic pe domenii căutate pe piaţa forţei de muncă,” spune Nicolae Miclău, Lector Facultatea ETC, Universitatea Politehnica Adrian Marina, Director Alcatel-Lucent University şi reprezentantul companiei pentru relaţia cu mediul academic din Timişoara, spune că: „Colaborarea dintre Alcatel-Lucent şi Universitatea Politehnica din Timişoara este în continuă dezvoltare. În fiecare an, Alcatel-Lucent oferă studenţilor timişoreni un mediu propice de învăţare şi dezvoltare prin intermediul stagiilor de formare oferite şi al locurilor de muncă cu normă parţială. Acest parteneriat vine să confirme interesul şi preocuparea noastră pentru formarea tinerilor cu potenţial şi reconfirmă calitatea şi tradiţia învăţământului tehnic bănăţean.
Cursul a fost dezvoltat de Adrian Ferdean, Inginer sistem R&D din cadrul diviziei Optics. Cursul este structurat în 12 capitole care vor fi prezentate în 7 cursuri a câte 2 ore fiecare. Pe lângă partea teoretică a cursului, partea practică va fi asigurată sub formă de laborator pe platforma departamentului Optics din cadrul Alcatel-Lucent din Timişoara. Primele două cursuri conţin informaţii generale despre reţelele de fibră optică cu detalierea efectelor optice şi a componentelor pentru reţele WDM. Următoarele 4 cursuri detaliază câteva din standardele folosite în reţelele WDM, precum şi configuraţiile specifice. Ultimul curs exemplifică soluţia completă pentru o reţea WDM cu toate nivelele de software specifice (adică arhitectura software + managementul de reţea). La partea practică se vor folosi produse din portofoliul Alcatel-Lucent. După primele două laboratoare care prezintă informaţii generale despre securitate optică şi prezentarea practică a componentelor anunţate la curs, studenţii vor fi instruiţi să construiască configuraţii din ce în ce mai complexe la fiecare laborator.

Comentarii

comentarii