Acasă Actualitate Studenţii fac amendamente la Legea Educaţiei

Studenţii fac amendamente la Legea Educaţiei

DISTRIBUIȚI

“Studenţii trebuie să fie reprezentaţi în proporţie de minim 25 la sută în toate structurile şi mecanismele cu rol decizional, rol de supervizare sau rol de control”

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a consultat studenţii cu privire la Legea Educaţiei. În urma acestei consultări cu studenţii, cei din urmă şi-au exprimat opinia în legătură cu amendamentele pe care le doresc la Legea Educaţiei. Aşadar, ANOSR a întocmit un document care formulează clar poziţia studenţilor vis-a-vis de noua Lege a Educaţiei, trimisă Parlamentului. Documentul poate fi accesat pe site-ul oficial al Alianţei, www.anosr.ro. “ANOSR consideră crucială definirea şi asumarea faptului că toţi cei care studiază, în speţă  studenţii, reprezintă, practic, 80 la sută din totalul membrilor a ceea ce noi numim
comunitate academică, având astfel statutul de parteneri egali în toate procesele decizionale şi membri cu drepturi depline. Prin urmare, cei care studiază au dreptul şi TREBUIE să fie implicaţi permanent, fie direct, fie prin intermediul reprezentanţilor pe care şi-i aleg în mod democratic, ca parteneri egali, în toate deciziile sau activităţile care vizează instituţiile de învăţământ”, transmit reprezentanţii ANOSR. Din perspectiva ANOSR, este crucială recunoaşterea deplină a studenţilor ca membri cu drepturi depline ai comunităţii academice, şi participarea lor la toate procesele pe care acest statut îl implică. “Studenţii trebuie să fie reprezentaţi în proporţie de minim 25 la sută în toate structurile şi mecanismele cu rol decizional, rol de supervizare sau rol de control. Mai mult de atât, dreptul la reprezentare al studenţilor, precum şi obligativitatea includerii acestora în cadrul tuturor nivelelor decizionale ale instituţiilor de învăţământ superior şi ale instituţiilor statului din acest sector au fost câştigate de studenţi prin manifestările din 1995 , fiind astăzi în concordanţă cu Principiile Procesului Bologna. Implicarea conducerii universităţii sau facultăţii în deciderea formei de reprezentare sau a procesului electiv poate duce la o influenţare a rezultatelor alegerilor şi, deci, o perturbare a corectitudinii acestora şi o încălcare a principiilor democraţiei şi independenţei”, transmite ANOSR. Reprezentanţii ANOSR cer ministerului să ia în considerare poziţia studenţilor în ceea ce priveşte amendamentele pentru noua Legea a Educaţiei.
 

Comentarii

comentarii