Acasă Eveniment Studenții negociază, vineri, cu Ministerul Educației Naționale

Studenții negociază, vineri, cu Ministerul Educației Naționale

181
DISTRIBUIȚI

studentiAlianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) solicită Ministerului Educației Naționale măsuri ferme pentru salvarea învățământului românesc, aflat în prag de colaps din cauza finanțării umilitoare din ultimii ani.

Întâlnirea va avea loc vineri, 27 septembrie, şi la ea va particpa doar ministrul delegat pentru învățământ superior, cercetare științifică și dezvoltare tehnologică, Mihnea Costoiu. Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, nu vrea, deocamdată, să negocieze cu studenţii

Solicitări studenţeşti…

Reprezentanții studenților solicită acordarea a 6% din PIB pentru educație, conform Legii Educației Naționale. Aceştia vor şi un buget mai mare pentru învăţământul superior. Studenții solicită revenirea valorii finanțării de bază a universităților la cea anterioară crizei, asigurarea funcționării centrelor de consiliere și orientare în carieră și creșterea subvenției cămine-cantine pentru a acoperi inflația din ultimii ani. Mai mult, reprezentanții studenților vor ca statul să crească fondul de burse și să asigure acordarea unui procent minim către bursele sociale, în vederea respectării Legii Educației Naționale. „Bursele sociale au în medie valoarea de 214 lei. Legea spune că acestea ar trebui să acopere costurile de cazare și masă, însă probabil că este luată în glumă, altfel nu înțeleg cum pot avea valori atât de mici. De mai mulți ani încoace, statul investește tot mai puțin în educație. Chiar dacă universitățile cresc taxele, tot nu fac față la tăierile bugetare, iar calitatea e în continuare din ce în ce mai mică, în timp ce jumătate din studenți abandonează, majoritatea din cauza costurilor. Jumătate din tineri abandonează facultatea. Starea învățământului nostru este tragică! Dacă România chiar consideră că educația este prioritate națională, trebuie să o demonstreze printr-o finanțare corespunzătoare. Ne așteptăm de la domnii miniștri la asumări clare și curajoase, în acest sens”, spune Mihai Dragoş, preşedintele ANOSR.

Comentarii

comentarii