Acasă Eveniment Studenţii par să cadă la pace cu Ministerul Educaţiei

Studenţii par să cadă la pace cu Ministerul Educaţiei

246
DISTRIBUIȚI

studentiLiderii studenţilor s-au întâlnit, miercuri, pentru o nouă rundă de negocieri cu Ministerul Educaţiei. Total diferit de precedentele negocieri, liderii studenţilor au ieşit mult mai încrezători.

Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică, le-a promis liderilor ANOSR că va propune o creştere a fondului de burse cu 10%.

Negocierile continuă

Costoiu a fost deschis şi în privinţa aprobării unei metodologii de funcţionare a centrelor de consiliere și orientare în carieră propusă de ANOSR.  Ministrul delegat nu şi-a asumat însă nicio răspundere în privinţa principalei doleanţe a studenţilor – 6% din PIB pentru educaţie. Cu toate acestea, liderii studenţilor au ieşit mult mai mulţumiţi de la negocieri. ,,Ministerul va propune o creștere a fondului de burse cu 10%  și o va transmite spre dezbatere către Parlament. Noi sperăm că această creștere să se reflecte în valoarea bursei sociale, care să acopere cheltuielile minime de cazare și masă, așa cum prevede legea, fără să ducă însă la o scădere a numărului de burse. Referindu-ne la rezultatele negocierilor, putem spune că există până acum câteva soluționări parțiale ale revendicărilor noastre, însă cu toate acestea bugetul pentru educație este mult prea mic pentru a putea susține schimbări majore de calitate a sistemului de învățământ superior. Negocierile vor continua și în următoarea perioadă, iar în cazul în care nu vor exista și certitudini ale altor creșteri pe care studenții le solicită, suntem pregătiți să continuăm demersurile de protest”, a declarat Mihai Dragoș, președintele ANOSR. Mii de studenţi au ieşit, săptămâna trecută, în stradă, în cele mai importante centre universitare din ţară, cerând în principal 6% pentru educaţie. În acest moment educaţia are în România alocat doar 3,29% din PIB. În urma protestelor studenţeşti, guvernul a anunţat  joi o creștere cu 10% a subvenției cămine – cantine, rezolvând parțial una din revendicările studenților. Guvernul a anunțat și creșterea salariilor profesorilor debutanți cu 10%.

Comentarii

comentarii

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentZilele UMF Timişoara
Articolul următorTârg de Crăciun, la Lugoj