Acasă Sănătate Studenţii de la Facultatea de Medicină Dentară Timişoara au primul Laborator de...

Studenţii de la Facultatea de Medicină Dentară Timişoara au primul Laborator de simulatoare din ţară

DISTRIBUIȚI

Studenţii timişoreni care vor să devină stomatologi trebuie să ştie că au o concurenţă foarte mare pe piaţa muncii, iar dacă nu sunt bine pregătiţi teoretic, dar mai ales practic, o vor duce greu.
Pentru ei, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara a inaugurat, miercuri, Laboratorul de simulatoare a Facultăţii de Medicină Dentară, despre care conducerea UMF spune că este
o premieră în învăţământul românesc.
Investiţia s-a ridicat la peste 1,2 milioane de lei.
Dr. Emanuel Bratu, şeful departamentului III Protetică Dentară, Reabilitare Protetică şi Implante din cadrul Facultăţii de Medicină Dentară a UMF spune că în ultimii ani, Facultatea de Medicină Dentară a trecut printr-un amplu proces de modernizare, menit să o menţină în fruntea clasamentului facultăţilor de profil din România.
Specialitatea medicinei dentare este una extrem de complexă şi care necesită dotări costisitoare. Astfel, conducerea UMF Timişoara a luat decizia de modernizare a capacităţilor de simulare şi tratament a facultăţii în vederea adaptării la noile tehnologii introduse şi la situaţia pieţei muncii din România. În ultimul an s-au învestit sume considerabile în dotarea cu unit-uri dentare noi la disciplinele clinice, cu un nou computer tomograf şi aparatură de mici dimensiuni.
„În urmă cu un an s-a luat decizia de reutilare a Laboratorului de simulatoare din cadrul disciplinei de protetică dentară, laborator menit să pregătească trecerea la tratamente pe pacient a studenţilor de la Facultatea de medicină dentară. Datorită faptului că manoperele de medicină dentară necesită abilităţi practice deosebite, este imperios necesar ca ele să fie dobândite pe un simulator înainte de trecerea la pacient”, spune dr. Bratu.
De asemenea, laboratorul este dotat cu tehnica de calcul modernă, care permite urmărirea simultană de către studenţi a demonstraţiilor cadrelor didactice, cu sisteme de aspiraţie, cu lumini care reproduc exact lucrul pe un unit dentar cu pacienţi. Astfel se pot dobândi cunoştinţe şi abilităţi care în lipsa unui astfel de laborator ar fi necesitat timp şi riscuri mult mai mari.

Dat fiind faptul că Romania are un excedent de medici stomatologi în marile oraşe, găsirea unui număr adecvat de pacienţi este o provocare pentru studenţi. Existenţa unui astfel de laborator poate compensa şi aceste lipsuri.
Laboratorul are 24 de poziţii de lucru, ceea ce permite lucrarea simultană a trei grupe de studenţi.
De asemenea, laboratorul poate fi utilizat şi pentru desfăşurarea de cursuri postuniversitare, deoarece permite efectuarea de simulări complexe, putând fi conectat direct la baza de date a computer – tomografului şi la sala de chirurgie a disciplinei de implantologie. Aceste cursuri se adresează medicilor specialişti.
Astfel, în laborator se pot desfăşura cursuri destinate multor specialităţi ale medicinei dentare si va putea fi şi închiriat pentru diferite evenimente organizate de societăţi sau companii, generând venituri care să amortizeze investiţia.

Comentarii

comentarii