Peste 300 de studenți au participat vineri, la amiază, la dezbaterea „Dezinformarea și inteligența artificială – rolul UE în combaterea acestui fenomen”, organizat de Biroul de Legătură al Parlamentului European în România, în colaborare cu Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, eveniment găzduit în sala festivă din Complex M.
Moderat de Matei Vrabie, Program Manager Funky Citizens, și avându-i ca invitați pe conf. univ. dr. Teodor Florin CILAN – rector al Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, Răzvan SZABO – Biroul de Legătură al Parlamentului European în România, Nicolae BARNA – membru al Parlamentului European, Grupul Renew Europe, Gheorghe FALCĂ – membru al Parlamentului European, Grupul Partidului Popular European, evenimentul a atras atenţia participanţilor asupra faptului că suntem supuşi, cu toţii, dezinformării şi trebuie să învăţăm să luptăm împotriva acesteia.
Aflat pe lista invitaților, europarlamentarul Nicolae Ștefănuță – Vicepreședinte al Parlamentului European, Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană, a anulat, din motive de sănătate, participarea la eveniment. Într-o postare pe rețelele sociale, Nicolae Ștefănuță, a explicat motivul absenței sale și a promis că va organiza la UAV, o întâlnire cu studenții universității.
Studenții au fost îndemnați să-și dezvolte gândirea critică și să aibă o poziționare sceptică față de informațiile care se viralizează în mediul online, tinerii fiind și cei care pot învăța cel mai repede lecția dezinformării și a efectelor sale nocive, având o dinamică de adaptare rapidă la realitate, la mediul digital și la inteligența artificială.
„Toţi cădem pradă, la un moment dat, dezinformării. Verificaţi informaţia, fiţi critici cu tot ce circulă online, verificaţi şi reverificaţi sursele şi astfel veţi găsi drumul clar spre informaţia reală, nu spre cea întortocheată a dezinformării”, a fost primul sfat din zecile care le-au fost oferite tinerilor, în cadrul dezbaterii.
Invitaţii au pus accentul pe ştirile false, care se viralizează online mult mai rapid decât ştirile reale, care sunt distribuite de zeci de ori mai rapid decât cele din urmă, ajungând să afecteze toate aspectele vieții unei comunități. S-a insistat mult și pe inteligența artificială, care ne-a adus şi ne va aduce foarte multe beneficii, dar care este folosită acum și la crearea de fake news, în timp ce studenţii şi-au pus problema, în secțiunea Q&A, dacă nu ar trebui utilizată și pentru a combate dezinformarea, nu doar pentru a o genera.
S-a insistat, totodată, și pe nevoia de adaptare la noile mijloace de informare, care au devenit cele mai importante surse de noutăți pentru comunitate, dacă este bine să fim lăsaţi singuri să luptăm cu dezinformarea, sau dacă trebuie să reglementăm aceste domenii, iar, în acest ultim caz, până unde se poate merge cu normativele.