În provocatorul concurs lansat de tânărul fermier Alexander Degianski, din Giulvăz-Rudna Timiș, numai unul din cei 7 studenți participanți a estimat corect, atât teoretic, cât și practic, în câmp, producția de grâu de pe o parcelă, cu o eroare de doar 196kg/ha și a primit premiul de 1.000 de euro!
Au fost 7 competitori
”Ivan Milovan este câștigătorul probei practice de estimare a producției de grâu și și-a primit premiul de 1.000 de euro.
A avut o eroare de doar 196 kg/ha. Mi-a spus că a venit la probă încurajat de tatăl său, drept pentru care va împărți premiul cu acesta.
La anul continuam cu etapa a II-a! Felicitări Ivan!”, a fost mesajul lui Degianski.
Alexander Degianski administrează 5.000 de ha ale unui concern belgian și a lansat o provocare inedită studenților de la Facultatea de Agricultură, la mijlocul lunii mai 2023.
Cine va reuși să aprecieze cât mai exact producția de grâu de pe o parcelă va primi premiu 1.000 de euro.
“M-am decis să acord un premiu de 1.000 euro unui student al Facultății de Agricultură, indiferent de anul de studiu, care va putea estima cu argumente logice și științifice, producția de pe o parcelă de grâu cu o abatere mai mică de 300 kg/ha”, aceasta era provocarea lui Degianski.
În cazul în care există, mai mulți doritori fiecare va primi spre evaluare o altă parcela, iar câștigătorul va fi cel cu abaterea cea mai mică.
În cazul în care doi sau mai mulți studenți aveau aceiași abatere, premiul s-ar fi împărțit.
În cazul în care nimeni nu ar fi reușit să evalueze cât mai exact producția, Degianski ar fi reportat premiul pentru o cultură de primăvară (porumb, floarea soarelui…!).
”Ca să fie eliminate posibile confuzii, estimarea producției se va face în câmp, ce există în câmp, practic, nu pe baza predicției teoretice. Pe românește, mergem într-o parcelă și aștept un răspuns. În afară de rama metrică și de MMB-ul soiului, nu are nimeni nevoie de niciun alt detaliu”, atrăgea agenția inițiatorul concursului.
În total, numai 7 studenți au avut curajul să se înscrie la ineditul concurs.
“Procent foarte dezamăgitor, raportat la 2000 de studenți cât sunt la Facultatea de Agricultură”, este de părere Degianski.
Din păcate, primii competitori au fost departe de adevăr cu evaluările științifice.
Semnal de alarmă!
Când deja grâul a fost copt și bun de secerat, Degianski i-a chemat pe studenți în fermă și i-au pus la treabă.
Fiecare student a parcurs parcela în lung și în lat și a făcut determinări pe număr de spice pe metru pătrat pe mai multe puncte. Studenții au numărat boabele, au făcut estimări etc.
Concluzia este că studenții care vin din familii de fermieri cunosc și practică, dar după situația de pe câmp, Degianski e de părere că unii sunt deficitari la teorie.
“Cred că nu și-au însușit cunoștințele de bază ale fenomenelor fiziologice ale plantelor. Este clar că unii studenți nu învață, dar și nivelul cerințelor e la nivelul scăzut. Acesta e sistemul în România”, este de părere fermierul.
Degianski a mai atras atenția că problema este că universitățile sunt finanțate pe cap de studenți, nu pe performanță.
“E cea mai mare greșeală a sistemului de învățământ din România. De aceea nici studenții nu sunt motivați de sistem.
E cel mai mare râu al sistemului că se finanțează pe cap de student nu pe performanță, iar asta va avea un efect dezastruos pe viitor asupra dezvoltării învățământului”, este semnalul de alarmă tras de Alexander Degianski.
“Sistemul educațional din România nu încurajează ca studenții să învețe și să aprofundeze materia, să progreseze și să îi motiveze, să activeze în domeniu ales.
De aceea, cei mai mulți studenți urmăresc să treacă examenul. Restul nu mai contează. Punct”, a mai adăugat Degianski.