Acasă Actualitate Studiu unic în România, despre pacientele cu cancer de sân, realizat la...

Studiu unic în România, despre pacientele cu cancer de sân, realizat la OncoHelp Timișoara

DISTRIBUIȚI

Studiu unic în România, realizat la Centrul Oncologic OncoHelp din Timișoara. 4 la sută dintre pacientele cu cancer de sân au dezvoltat a doua neoplazie.

Specialiștii Centrului de oncologie OncoHelp au realizat un studiu în premieră. Pe parcursul a 13 ani, au analizat cazurile în care s-a dezvoltat un al doilea neoplasm la femei, după ce au fost inițial diagnosticate și tratate pentru un cancer primar mamar.

Medicii spun că dintre cele 721 de paciente, aflate la menopauză, 28 au primit un diagnostic secundar de neoplazie. Toate pacientele erau în urmărire activă postterapeutică.

„Cea mai frecventă a doua neoplazie diagnosticată de noi a fost cancerul de sân contralateral. Peste 25 la sută dintre paciente au fost în această situație. Alte 21 la sută dintre femei au dezvoltat cancere ginecologice, ca o a doua neoplazie, iar peste 14 la sută au fost depistate cu cancer digestiv, ca o a doua formă de cancer.

La peste jumătate dintre aceste paciente, timpul scurs între diagnosticul tumorii primare și al celei secundare a fost mai mic de un an, și asta indiferent de tratamentele anteriore urmate pentru cancerul de sân. Și vorbim de chirurgie, radioterapie, chimioterapie sau chiar tratament cu anticorpi anti VGFR“, spune dr. Cristina Oprean, medic primar oncolog – șef secție Spital Zi- Centrul de Oncologie OncoHelp, cofondator al Asociatiei OncoHelp.

Totodată, autorii studiului au remarcat că peste 80 la sută dintre pacientele diagnosticate cu o a doua neoplazie sunt din mediul urban. Medicii mai spun însă că este nevoie de o supraveghere continuă activă și după diagnosticul celei de a doua neoplazii, și asta pentru a crește rata supraviețuirii la pacientele cu cancer de sân.

“Este binecunoscut faptul că efectuarea unor controale profilactice periodice este foarte important, îndeosebi după vârsta de 40 de ani, pentru depistarea unui cancer mamar. Și în cazul unei tumori  mamare deja diagnosticate, investigațiile permanente de urmărire postterapeutică, atât clinice, cât și imagistice, duc la detectarea precoce a progresiei bolii, dar și a unei posibile alte neoplazii primare.

Este însă foarte important să avem acces și să implementăm pe scară largă testele genetice pentru pacienții diagnosticați cu mai multe neoplazii primare. Astfel, se va putea identifica predispoziția genetică pentru aceste boli. Iar, în situația cancerelor ereditare, vor putea fi dezvoltate măsuri specifice de management și supraveghere atât a pacienților, cât și a descendenților acestora”, spune dr. Cristina Oprean.

Studiul realizat de echipa condusă de dr. Cristina Oprean din cadrul Centrului de Oncologie OncoHelp a fost publicat recent într-o revistă internațională de specialitate și va fi prezentat la conferința mondială a Asociației Multinaționale pentru Asistență Suportivă în Cancer ce va avea loc în iunie 2022 la Toronto.

Cancerul de sân este cea mai frecventă formă de neoplasm la femei. În fiecare an sunt depistate peste 1,5 milioane de cazuri noi de cancer mamar. Chiar dacă rata de supraviețuire este de peste 98 la sută, anual, peste 500.000 de femei cad victime acestei maladii

Centrul de Oncologie OncoHelp este un spital universitar dotat cu 165 de paturi, dintre care 131 pentru spitalizare continuă, 29 de paturi pentru spitalizare de zi si 5 paturi ATI SPA( Supraveghere post-anestezie). În cadrul Centrului sunt oferite gratuit servicii medicale de oncologie, radioterapie, hematologie, endoscopie digestivă superioară și inferioară, imagistică medicală (computer tomograf, ecografie medicală și mamografie). În cadrul unității sanitare functionează singurul centru de îngrijiri paliative dintr-un spital universitar din vestul țării. Tot aici, pacienții beneficiază de cazare și masă gratuite pe perioada tratamentelor de radioterapie, în cadrul unei clădiri cu 48 paturi care asigură condiții.

Comentarii

comentarii