Adunarea eparhială anuală a Arhiepiscopiei Timișoara s-a întrunit la sediul Centrului eparhial, sub președinția ÎPSS Ioan, Arhiepiscop și Mitropolit, la sfârșitul săptămânii trecute.
La această ședință anuală au participat părintele vicar și părinții consilieri, protopopii, părinții stareți și maicile starețe de la mănăstirile noastre, dar și prof univ. Marilen Pirtea, rectorul UVT, și Titu Bojin, fostul director al Administrației Bazinale de Ape Banat.
După oficierea slujbei de Te Deum în biserica monument istoric din incinta Centrului eparhial, au urmat lucrările pe comisii și în plen, în cadrul cărora au fost prezentate rapoartele de activitate pe anul 2023 și elaborate proiectele de hotărâri pe anul 2024, aprobate de membrii Adunării eparhiale.
Propunerile de activități pentru anul în curs, discutate pe comisii, au fost completate și cu cele ale membrilor Adunării eparhiale, apoi Părintele Mitropolit le-a supus spre aprobare în plenul ședinței ordinare.
Din rapoartele prezentate de către părintele vicar și părinții consilieri rezultă că, în anul 2023, în eparhie a fost derulată o activitate bogată în sectoarele administrativ-bisericesc, cultural-educațional, economic-patrimonial, social-filantropic și juridic, precum și în așezămintele monahale.
Astfel, pentru bunul mers al vieții bisericești au fost hirotoniți preoți și diaconi, au fost târnosite și sfințite biserici, au fost binecuvântate paraclise și capele funerare, a fost pusă piatra de temelie pentru noi biserici și au fost organizate hramurile bisericești, mănăstirești după rânduială, cu prezența a mii de credincioși.
Pe plan cultural, activitatea a fost centrată pe organizarea de conferințe dedicate Anului omagial, organizarea unor sesiuni de comunicări, lansări de carte, participarea la manifestările cultural-științifice de la filiala locală a Academiei Române și la Facultatea de Teologie, susținerea activității de editură și tipografie.
Au fost tipărite, de asemenea, cărți, ziare și reviste, pliantele și Ghidul participantului pentru Întâlnirea Internațională a Tineretului Ortodox.
Pentru a veni în întâmpinarea turiștilor prezenți la Timișoara, Capitală Europeană a Culturii, a fost tipărită o broșură bilingvă cu istoricul Catedralei mitropolitane, o asemenea lucrare fiind tipărită, în patru limbi de circulație internațională și de parohia Iosefin.
Părintele Mitropolit Ioan a transmis un mesaj de suflet timișorenilor la începutul manifestărilor organizate întru cinstirea acestui titlu onorific, în care a precizat că „atribuirea acestui titlu orașului nostru este o floare a recunoștinței dăruită martirilor din decembrie 1989” și i-a îndemnat pe organizatori să promoveze „valorile culturale autentice ale Banatului și țării noastre”.
De asemenea, a fost organizată ediția a II-a a Simpozionului Internațional „Istorie, Cultură, Spiritualitate”, dedicat Sfântului Mitropolit Andrei Șaguna și mitropolitului Nicolae Corneanu, la care au participat ierarhi, academicieni, profesori universitari-clerici și mireni- istorici, cercetători și preoți.
În raportul secției economice s-a precizat că preoții din 46 de parohii misionare au fost ajutați cu banii necesari completării salariilor, suma totală acordată de Centrul eparhial fiind de 363.000 lei.
O activitate intensă a desfășurat sectorul patrimonial, anul trecut fiind derulate lucrări de pictură, renovare, refacere la aproape 200 de biserici, din care 21 de biserici noi.
De asemenea, au fost achiziționate imobile foarte importante pentru eparhie și au fost finalizate lucrările la noul Centru creștin-ortodox pentru tineret din incinta Centrului eparhial.
Centrul eparhial, Fundația Filantropia, fundațiile și organizațiile bisericești, parohiile și mănăstirile au susținut cu o sumă record activitățile social-filantropice din eparhia noastră, adică cu peste 15 milioane de lei, de care s-au bucurat peste 15.000 de beneficiari, deși multe alte binefaceri nu au fost consemnate.
La Liceul Ortodox „Sfântul Ierarh Antim Ivireanul” exista peste 700 de elevi, iar Facultatea de Teologie și-a întărit corpul profesoral cu cadre abilitate să îndrume lucrări de doctorate.
Ambele instituții de învățământ desfășoară o activitate intensă, organizează manifestări științifice naționale și internaționale, concursuri, lansări de carte, concerte etc.
Nu a fost trecută cu vederea nici Întâlnirea Internațională a Tineretului Ortodox de la Timișoara, onorată cu prezența de Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, de alți ierarhi ai Sfântului Sinod, de zece ierarhi veniți din Bisericile Ortodoxe surori, de reprezentanții autorităților centrale și locale și de mulți credincioși.
Deschiderea întâlnirii a fost o manifestare culturală de mare amploare, cu nimic mai prejos decât manifestările din cadrul Capitalei Europene a Culturii, mai ales că a avut peste 6000 de participanți.
Conferințele pentru cei peste 2.500 de tineri (și cinci sute de voluntari ) au fost susținute de academicieni, profesori universitari, teologi și mireni, cercetători din cadrul Academiei Române, oameni de cultură și specialiști din cadrul Ministerelor de Interne și Sănătății ( pentru traficul de ființe umane și de droguri).
Un aspect inedit al întâlnirii a fost acela al privegherii și sfintei Liturghii din noaptea de 1 spre 2 septembrie, la care au participat monahi de la schitul românesc Prodromu, Muntele Athos.
Procesiunea tinerilor, de sâmbătă, 2 septembrie, de la sala „Constantin Jude” și până la Piața Operei, a fost cu adevărat o manifestare a bucuriei de a fi împreună.
În Piața Operei, tinerii au fost așteptați de Părintele Mitropolit Ioan de revoluționari și de preoți care au luptat în revoluția din decembrie 1989 și cu toții au rostit rugăciunea Tatăl nostru…, așa cum au rostit-o zecile de mii de timișoreni, în decembrie 1989.
În fața catedralei a fost săvârșită apoi o slujbă de pomenire pentru martirii Timișoarei.
Manifestările din cadrul acestei întâlniri au fost transmise în direct de Radioul și Televiziunea Trinitas ale Patriarhiei Române, care au oferit semnal și altor televiziuni.
Toate aceste aspecte și multe altele au fost expuse, așadar, în cadrul Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Timișoarei, spre bucuria membrilor ei, aleșii credincioșilor noștri.
Părintele Mitropolit Ioan a mulțumit, în final, Preasfințitului Părinte Paisie, membrilor forului eparhial, clericilor din administrația arhiepiscopiei, părinților protopopi, stareților, angajaților tipografiei Partoș și Atelierului de lumânări pentru implicarea deosebită în multiplele activități derulate anul trecut și a urat tuturor un an nou 2024 cu și mai multe împliniri, spre slava lui Dumnezeu și a noastră mântuire.
Adunarea Eparhială este organism deliberativ pentru toate problemele administrative, culturale, social-filantropice, economice și patrimoniale ale eparhiei.
Adunarea Eparhială se compune din reprezentanții aleși ai clerului și ai credincioșilor, în proporție de o treime clerici și doua treimi mireni.
Membrii Adunării Eparhiale, clerici si mireni, se aleg pe termen de patru ani.