Acasă Cultura SUNLIGHT THEATER aduce teatru nipon la Timișoara, în cadrul proiectului Performative Dialogues

SUNLIGHT THEATER aduce teatru nipon la Timișoara, în cadrul proiectului Performative Dialogues

DISTRIBUIȚI

Cea de-a IV-a ediție a SUNLIGHT THEATRE, festival de teatru și artele spectacolului, organizat de  Fundația Culturală ARTMEDIA, care a debutat în luna martie și se va termina în noiembrie, continuă cu un regal de artă teatrală japoneză.

SUNLIGHT THEATRE 2023 vă dă întâlnire cu două spectacole pe texte clasice, ”Faust” al lui J.W. Goethe și ”Pescărușul” lui A. P. Cehov în viziunea doi reputați regizori japonezi.

Primul, este ”FAUST: o mărturisire”, în regia lui Akihiro YAMAMOTO care va putea fi văzut în 3 iulie, de la ora 20:00, pe scena Filarmonicii BANATUL din Timișoara.

Va găsi vreodată sufletul lui Faust pacea? Acest spectacol spune continuarea poveștii clasice, având ca protagoniști un preot, un bătrân și două fantome – Faust și Margareta.

Legenda lui Faust este una dintre cele mai cunoscute povești ale spiritului occidental, iar punerea în scenă niponă folosește intensitatea formei riguroase a teatrului Noh.

Akihiro Yamamoto este unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai genului, actor de teatru Noh în stilul Kanze, director al Yamamoto Noh Theatre și Președinte al Asociației Actorilor de Teatru Noh din Japonia.

Jucat în limba japoneză, spectacolul va avea traducere în română și engleză.

Evenimentul este organizat în colaborare cu Universitatea de Medicina si Farmacie Timisoara.

Biletele se găsesc pe www.iabilet.ro/bilete-timisoara-faust-tribut…/

Al doilea spectacol, pe un text la fel de cunoscut ”PESCĂRUȘUL” lui  A. P. Cehov, în regia lui Masahiro Yasuda, va avea loc în 4 iulie, de la ora 20:00, la Teatrul German de Stat din Timișoara și este o piesă despre viață și artă.

”În această piesă asistăm la o confruntare între ”oameni împăiați”, care trăiesc în plictiseală și ”oameni vii” care visează că își pot modela destinul prin propriile forțe. La începutul piesei, doar Treplev, Nina și Masha corespund “oamenilor vii”, apoi ei pot fi considerați “oameni împăiați”” – spune regizorul Masahiro Yasuda, director al companiei de teatru Yamanote Jijosha.

Născut în 1962 la Tokyo, Masahiro Yasuda a absolvit Universitatea Waseda și a  fondat compania de teatru în 1984. A participat de mai multe ori la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu și a prezentat pe scena festivalului patru spectacole. În anul 2013, a primit “Premiul Special” al FITS.

Mai mult decât o adaptare a uneia dintre cele mai reprezentative piese cehoviene, acest spectacol este o nouă dovadă a versatilității incredibile a stilurilor teatrale nipone convenționale, fiind interpretată în stilul propriu al companiei Yamanote Jijosha, care pune în valoare corpul actorilor japonezi.

Spectacolul, nerecomandat celor sub 16 ani, este prezentat în limba japoneză, cu traducere în limbile română și engleză.

Biletele pot fi achiziționate: www.iabilet.ro/bilete-timisoara-pescarusul-the…/

SUNLIGHT THEATRE 2023  este un proiect al Fundației Culturale ARTMEDIA, organizat cu sprjinul Flight Festival. Cele două reprezentații au sprijin financiar din partea EU JAPAN FEST, oferit programului cultural Timsoara ECoC.

Spectacolele fac parte din proiectul SUNLIGHT THEATRE – Performative Dialogues – parte din Programul Cultural Național ”Timișoara Capitală Europeană a Culturii în 2023” și este finanțat prin programul European Echoes Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat prin Ministerul Culturii.

Comentarii

comentarii