Acasă Actualitate Sunt aproape 8.000 de elevi! Cum vrea ISJ Timiș să dezvolte învățămàntul...

Sunt aproape 8.000 de elevi! Cum vrea ISJ Timiș să dezvolte învățămàntul profesional și dual în Timiș

DISTRIBUIȚI

Inspectoratul Școlar Județean Timiș a organizat întâlnirea Comitetului Local pentru Dezvoltarea Parteneriatelor Sociale, vineri 18 noiembrie, la CRAF Timișoara.

La evenimentul coordonat de prof. Aura Danielescu, inspector șef  al ISJ Timiș, au participat reprezentanți ai instituțiilor locale, ai universităților, ai mediului economic, social și ai unitățor de învățămànt.

La nivelul județului Timiș, în 2022, s-a înregistrat o ușoară creștere a numărului elevilor care au optat pentru învățământul profesional și dual, iar la nivelul regiunii de vest, sunt înscriși aproape 7.928 de elevi pentru învățământul profesional și dual, în anul școlar 2022 -2023. E o scădere, fiindcă în anul 2019 -2020, erau 8.255 de elevi.

De ce ar exista învățământ dual și profesional?

Este organizat la inițiativa agenților economici, potențiali angajatori și parteneri de practică și e un răspuns la nevoia de muncă bine calificată. De asemenea, facilitează implicarea agenților economici în luarea deciziilor la nivelul unităților de învățământ partenere (membri ai CA din cadrul școlilor). Învățământul dual și profesional înseamnă implicarea activă în pregătirea practică în corelare cu nevoile agenților economici. Pregătirea școlara este adaptată la nevoile agenților economici, creșterea competențelor și nivelul tehnic al salariaților și satisfacerea piețelor cu personal calificat la nivelul mediu de studiu.

Avantajele elevilor sunt mai multe și le oferă un sprijin foarte mare. În primul rând ei vor beneficia de burse și vor avea un loc de muncă asigurat, după ce vor absolvi școala. De asemenea, elevii vor avea o pregătire profesională foarte bună și vor face practică la locurile de muncă unde vor deveni angajați, familiarizându-se încă din școală cu viitorul loc de activitate.

“În județul Timiș, în 2021, s-a înregistrat o creștere ușoara de sub 3% a numărului elevilor. Asta s-a observat în județ și ne-am bucura daca această creștere va fi mai mare începând cu anul școlar 2023 -2024 și să îi avem pe agenții economici alături de noi, fiindcă nu a fost ușor să ne ocupăm de planul de scolarizare în anii de pandemie și nu este ușor nici acum”, a spus prof. Aura Danielescu.

Exemplu de succes

Școala Duală Banat este dezvoltată de 10 ani de Liceul Tehnologic Energetic „Regele Ferdinand I” din Timișoara, cel care a pus bazele învățământului profesional de tip dual în România, alături de o altă unitate de învățământ din Brașov. Este un parteneriat între liceu, Primăria Timișoara (care decontează masa elevilor) și 17 parteneri economici din județ, companii de top în România. Obiectivul lor comun este acela de a forma meseriași bine pregătiți în domeniile lor, ale căror meserii sunt la mare căutare pe piața muncii, bine plătite, dar pentru care nu există suficient personal calificat.

 

Comentarii

comentarii