Acasă Economic ”Sunt deschis la realizarea explorărilor, pentru că nu avem în acest moment...

”Sunt deschis la realizarea explorărilor, pentru că nu avem în acest moment o situație clară a resurselor naturale”

DISTRIBUIȚI

Interviu cu Vasiu Stoian, primarul comunei Tomnatic

stoian tomnatic

La fel ca întreg vestul țării, Tomnaticul stă pe o imensă bogăție – petrol, gaze, apă termală. Cum vedeți utilizarea acestor resurse?

Știm de sute de ani că pământul Câmpiei Banatului este bogat în resurse naturale. Aceste resurse trebuie (re)descoperite și folosite. Mă gândesc în primul rând la apa termală, pe care putem să o folosim pentru a avea și noi baze de agrement, ca vecinii din Ungaria, dar și pentru încălzirea serelor.

 

Primul pas spre utilizarea bogățiilor naturale este explorarea subsolului. Care sunt măsurile pe care le veți lua pentru a afla ce resurse dețineți?

Nu putem ști ce avem în subsol dacă nu suntem deschiși și nu acceptăm studiile și cercetările în teren. Sunt deschis la realizarea explorărilor, pentru că nu avem în acest moment o situație clară a resurselor naturale.

tomnatic 1

Veți lua ca model orașul Sânnicolau Mare, care a reușit să reducă costurile energetice prin utilizarea gazelor naturale de la Șandra?

Sunt deschis la orice investiție care să aducă bunăstare pentru locuitorii din comună. Știu de realizările de la Sânnicolau Mare, care se aprovizionează cu gaze de la Șandra. Dacă descoperim și la noi petrol și gaze cred că vom ști să le utilizăm în folosul nostru.

sera 39563800

Care sunt punctele forte ale comunei Tomnatic și cum vedeți dezvoltarea viitoare a localității?

Punctul nostru forte este agricultura. Avem în derulare un proiect de investiții de 60 de milioane de euro pentru construirea unor sere de legume. Investiția va fi două milioane de euro pe hectar, serele urmând să fie încălzite cu apă termală. Terenurile și sondele de apă termală sunt deținute de Foradex Înainte de 1989, la Tomnatic au funcționat mai multe sere, dar activitatea a fost întreruptă în 1995-1996. Serele au stat în paragină până acum 7 – 8 ani când au fost demolate. Pe lângă sere se va investi și în pregătirea oamenilor, iar noile sere vor crea circa 200-300 de noi locuri de muncă. Acest proiect de ridicare a unor sere de legume în comună mai are în vedere și alte trei localități, însă, pentru moment se așteaptă rezolvarea problemelor juridice. Proiect este binevenit pentru comuna noastă, mai ales că doar taxa de autorizare este de 500.000 de euro, un sfert din încasările la bugetul local.

Comentarii

comentarii