Acasă Actualitate „Sunt mulţumit de ceea ce am realizat în primul an de mandat”

„Sunt mulţumit de ceea ce am realizat în primul an de mandat”

DISTRIBUIȚI

Francisc Boldea• Susţine Francisc Boldea, primarul municipiului Lugoj
–    D-le Francisc Boldea, cum a fost primul an de mandat în calitate de edil-şef al municipiului Lugoj?
–    În aceste zile se împlineşte un an de când am preluat mandatul de primar al municipiului Lugoj. La început a fost mai greu, în primul rând pentru că, din punct de vedere al bugetului, în prima parte a anului a fost consumat cam 70-75% din buget. În al doilea rând, pentru că exista un minus în buget de 72 de miliarde de lei vechi, minus pe care, până la sfârşitul anului, în mare parte am reuşit să-l diminuez. Greu a fost la început şi pentru faptul că nimeni din fosta conducere nu a dorit să prezinte situaţia şi să facă o predare colegială a administraţiei, astfel ca lucrurile să poată fi preluate din mers.
M-a ajutat foarte mult faptul că am fost, timp de 16 ani, consilier local, dar şi faptul că am fost în funcţie de conducere, aşa încât mi-am stabilit nişte priorităţi pentru anul 2008 şi, cu sinceritate, vă pot spune că, la sfârşitul anului, am fost mulţumit de ceea ce am realizat, aşa cum sunt şi acum, la un an de la preluarea mandatului.
–    Care au fost priorităţile în această perioadă şi ce s-a schimbat în Lugoj de când sunteţi primar?
–    Priorităţile mele au fost pe două planuri. În primul rând, am accelerat lucrările existente deja şi aflate în anumite stadii de execuţie, pentru a scăpa de investiţiile grele care trenau de 18 ani.
Astfel, în luna septembrie, am reuşit să dau în folosinţă şcoala din cartierul Cotu Mic, şcoală la care primăria nu a fost implicată decât în ultimele luni, iar eu, ca şi ordonator de credite al Colegiului Naţional „Coriolan Brediceanu”, precum şi ca inspector general adjunct, m-am ocupat de întreaga investiţie. Am fost bucuros că, la începutul anului şcolar, am reuşit să dau şcoala în folosinţă.
A doua prioritate a fost pasajul. La trei săptămâni de la venirea mea ca primar, în urma discuţiilor cu conducerea Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri, am stabilit să dăm imediat în circulaţie un sens de mers. A fost necesar să iau această decizie chiar dacă mulţi mi-au spus că se dezechilibrează podul. Dar nu a fost aşa!
În 4 noiembrie, am reuşit să terminăm pasajul, investiţie la care şi-au adus contribuţia, după părerea mea, toţi primarii care au fost după revoluţie, toţi viceprimarii şi consilierii locali. Eu nu mi-am asumat niciodată meritul de a fi fost „pionul principal”. Toţi, cred eu, că am avut un rol principal: consilieri şi conducători. Şi important este că pasajul s-a dat în folosinţă.
–    Ce proiecte de infrastructură aţi demarat, care nu au fost începute de predecesorii dvs.?
–    Am demarat, în primul rând, proiectul privind reabilitarea staţiei de epurare, prin găsirea sursei de finanţare, în valoare de 200 de miliarde de lei vechi.
La această oră se lucrează la staţia de epurare, investiţie care este una dintre priorităţile principale ale Lugojului şi pe care sperăm să o terminăm în anul 2010. O altă prioritate se referă la lucrurile absolut necesare, dar care au fost uitate ani de zile.
Şi aici mă refer la fluidizarea traficului din piaţă, la înlăturarea barierelor, la construirea unei parcări principale şi la începerea lucrărilor de la bazar, la demararea proiectului şi, acum, a execuţiei de la piaţa agroalimentară, la reînfiinţarea pieţei pentru vânzarea mieilor şi a pieţei pentru păsări, lucruri care erau absolut necesare. Totodată am realizat peste 150 de parcări în Micro V, Stadion III, iar acum lucrăm în Stadion I, în Cotu Mic şi în Micro I, iar după 3 iulie şi în alte cartiere din oraş. Am reuşit ca Splaiul Coriolan Brediceanu să fie modernizat complet, la fel ca şi cele patru vămi de la capetele Podului de Fier, pod care a fost sablat şi vopsit.
Au mai fost reparate în mare măsură străzile balastate, pietruite şi asfaltate, urmând ca, în perioada următoare, să executăm asfaltarea a încă 10 kilometri de străzi, aşa cum ne-am propus în programul de investiţii. Aş vrea să amintesc şi faptul că am efectuat lucrări în valoare de 41 de miliarde de lei vechi la alimentarea cu apă, dar am realizat şi proiectarea pentru branşamentele la populaţie.
Am început şi am terminat canalizarea cu firma Alisca Bau, în valoare de 35 de miliarde de lei vechi, privind canalizarea în întregime a cartierului I.C. Drăgan, am înlocuit conducta principală de canalizare între acest cartier şi strada Jabărului, în lungime de 1,8 kilometri, dar am reuşit să facem şi străzile Banatului, Mărăşeşti şi Huniade, canalizări foarte importante pentru Lugoj. În prezent se lucrează la şoseaua de centură a municipiului, astfel încât, până în luna martie 2010, să o dăm în folosinţă. Pe lângă aceste lucrări, în această perioadă ne ocupăm de dalarea trotuarelor din zona centrală a oraşului, de repararea şi modernizarea acoperişului de la primărie, dar şi de executarea proiectului de modernizare a zonei Casei de Cultură.
În perioada următoare, cu sprijinul Direcţiei Apelor Banat, vom trece la modernizarea totală a malurilor Timişului, de la intrarea în oraş până la podul CFR. Tot în perspectiva imediată avem realizarea unui parc, precum şi modernizarea zonei hipodromului, pe care l-am primit în această primăvară. Toate aceste lucrări de investiţii se ridică la valoarea de 800 de miliarde de lei vechi, la un buget de 1.170 de miliarde de lei vechi, pe care-l are municipiul Lugoj, în anul 2009.
–    Ce aţi dorit să realizaţi în acest prim an de mandat şi nu aţi reuşit?
–    Deocamdată pot să spun cu bucurie că Primăria Lugoj nu e datoare la nimeni, chiar dacă trăim o perioadă de criză la nivel naţional.
Programul de investiţii l-am dozat în aşa fel încât e axat pe patru proiecte europene şi pe trei proiecte mari de investiţii, pe care le realizăm în colaborare cu ministerele de resort. O problemă foarte mare pentru municipiu, pe care am lansat-o în campania electorală, se referă la reabilitarea termică a blocurilor. Noi am făcut demersurile necesare până acum şi am primit, din partea ministerului, aproape 20 de miliarde de lei vechi.
Am pus şi noi 13 miliarde de lei vechi în buget şi suntem pregătiţi ca, după terminarea auditului, în aceste zile, să trecem la achiziţia execuţiei pentru cele 24 de blocuri prevăzute pentru acest an. Noi ne-am angajat şi consiliul local a aprobat ca partea ce revine asociaţiilor de proprietari să fie preluată de municipalitate, fiindcă la blocuri stau şi oameni vârstnici, care nu au posibilitatea să plătească şi, astfel, programul ar putea fi întrerupt.
–    Recesiunea anunţată de preşedintele Traian Băsescu va schimba priorităţile pe care le aveţi pentru următorii trei ani?
–    Sigur sunt şi alte obiective pe care noi ni le-am propus pentru perioada următoare, dar toate investiţiile le-am pus în mod realist, în corelare cu bugetul pe care-l avem aprobat şi nu am realizat nicio achiziţie pentru care nu avem sursă de finanţare asigurată de pe acum.
Şi pentru a nu schimba prea multe din obiectivele pe care ni le-am propus pentru următorii trei ani, până la viitoarele alegeri, am reuşit – în urma discuţiilor avute cu sindicatul – ca primii cei care trebuie să strângă cureaua să fie funcţionarii din primărie.
Ca atare, am redus sporurile pentru acest an cu peste 50% şi nu am angajat pe nimeni de când am venit primar. Din contră, din primărie au mai plecat oameni, astfel încât credem că am făcut o importantă economie pentru bugetul local şi cred că acest lucru ne-a scutit de multe neplăceri în acest an. Sunt bucuros că sindicatul Forum şi funcţionarii din primărie au înţeles necesitatea acestei diminuări de sporuri de aproape 50%, precum şi stabilirea unui regulament de ordine interioară, astfel că, de comun acord, am găsit o soluţie foarte bună de desfăşurare a activităţii.
Sigur că nimănui nu-i convine să i se taie din salariu sau din sporurile pe care le are, dar sunt bucuros că fiecare a înţeles că eu nu am venit în primărie să angajez oameni din partid sau din altă parte. Eu pot să lucrez cu oamenii din primărie, dar trebuie puţin să înţelegem că e o perioadă mai rea şi trebuie să facem mai mult pentru cetăţeni.

Comentarii

comentarii