Acasă Eveniment „Sunt mulţumit de ceea ce s-a realizat în Lugoj”

„Sunt mulţumit de ceea ce s-a realizat în Lugoj”

DISTRIBUIȚI

•    Interviu cu Francisc Boldea, primarul celui de-al doilea municipiu al judeţului Timiş –    Domnule Francisc Boldea, sunteţi la primul mandat de primar. „Portofoliul” dumneavoastră nu arată, însă, că avem de-a face cu un începător. Sunteţi mulţumit de activitatea desfăşurată în primii doi ani şi jumătate de mandat?

–    De la început aş spune că m-au ajutat foarte mult cei 16 ani cât am fost consilier local, pentru că am cunoscut problemele oraşului foarte bine, problemele de administraţie şi, astfel, mi-am putut face un punct de vedere pentru ceea ce aş vrea să realizez în cazul în care voi fi ales primar. Fiind ales primar, mi-am stabilit o strategie, cred eu, bună, pentru opt ani de zile. Nu doresc să fiu primar decât opt ani de zile, dintre care doi ani şi jumătate au trecut, pentru ca obiectivele de investiţii pe care mi le-am propus să le pot realiza şi pentru a întoarce oraşul de pe o parte pe cealaltă şi a-l transforma într-un oraş european. Nu fac parte dintre cei care se uită în urmă, ci doar înainte. De aceea, de la început, nu am dat niciodată vina pe moştenirea primită, ci mi-am făcut o strategie, iar acum, pot să spun că sunt mulţumit de ceea ce s-a realizat în Lugoj în cei doi ani şi jumătate. Marea mea satisfacţie este că oamenii înţeleg efortul care se face şi conştientizează că Lugojul se schimbă de la o zi la alta, pentru că nimeni nu poate nega acest fapt.

–    În această perioadă aţi trăit vreo deziluzie? Care ar fi aceasta?

–    Nu am crezut vreodată că există oameni care au avut posibilitatea să facă ceva pentru Lugoj, dar nu au făcut-o atunci când trebuia. Nu am crezut că există atâta înverşunare împotriva lugojenilor, din partea unora, atât în consiliul local, cât şi în fosta administraţie. Înţeleg să ai o problemă personală cu cineva, dar nu pot înţelege cum se poate jura pe Biblie că vrei binele oraşului, iar apoi să te opui la tot ce se face. Poate că şi aceste greutăţi pe care le-am întâmpinat la punerea în aplicare a multor proiecte m-au îndârjit, iar faptul că la ora actuală orice om de bună credinţă vede că s-au schimbat multe în Lugoj se datorează faptului că toate aceste mici deziluzii m-au ambiţionat şi m-au făcut să merg, sigur, mult mai repede înainte.

–    Anul 2010 a fost unul de criză. Obiectivele de investiţii propuse pentru această perioadă au fost realizate?

–    Aş spune că, în proporţie de 80-85%, da. Altele sunt în derulare, din cauza unor contestaţii la achiziţii sau a unor procese, care sunt inerente oricărei administraţii. Acestea au început anul trecut şi se vor finaliza în acest an, dar marea majoritate a obiectivelor au fost realizate, ceea ce este un lucru bun. Sincer vă spun, eu mă declar mulţumit de ceea ce am realizat în 2010, un an greu la nivel naţional. Nu dau vina pe guvern, nu dau vina pe forţe politice, ci mă concentrez pe ceea ce am de făcut doar ca administraţie în municipiul Lugoj.

–    Care dintre proiecte au fost cele mai greu de realizat?

–    Au fost două proiecte grele. Primul legat de exproprierile de la şoseaua de centură, de staţia de gaz şi de traseul acestei staţii de gaz, de aproape opt kilometri. A fost o încercare destul de grea. Apoi, tot o încercare grea a fost staţia de epurare, o investiţie mare, de 200 de miliarde de lei, realizată în proporţie de 80-82% până în acest moment, care a necesitat mult efort din partea noastră. Greu de realizat au fost şi unele lucrări de infrastructură. Mă refer la asfaltarea celor 20 de străzi şi a celor 14 străzi canalizate, pentru obţinerea avizelor necesare, în special de la Mediu. Tot greu de realizat mi se par şi avizele privind Planul de urbanism general, care întârzie de mai bine de un an de zile, deşi noi am terminat Planul de urbanism general al municipiului Lugoj pe următorii zece ani.

–    Ce vă propuneţi să realizaţi în 2011?

–    În 2011 mi-am propus un program ambiţios pentru municipiul Lugoj. În primul rând dorim să alocăm o sumă mare pentru spitalul municipal, atât pentru partea de investiţii şi aparatură, dar şi pentru cheltuielile materiale. Dorim să începem construcţia noului pod pietonal între cartierul Ştrand şi piaţa agroalimentară, atât de necesar lugojenilor, dar şi să asfaltăm 41 de străzi, să realizăm zece kilometri de conductă magistrală de 400 milimetri, pentru alimentarea cu apă a cartierelor Micro I, Micro II şi Micro III. Mai dorim să executăm canalizare nouă pe 16 străzi, să reabilităm clădirea primăriei şi a Bibliotecii municipale, să realizăm 7.000 de metri pătraţi de dalări de trotuare în zona centrală a oraşului, să asigurăm 15.000 de metri pătraţi de asfaltări de trotuare, să începem lucrările la baza de agrement de la Centrul hipic, să realizăm sensul giratoriu de pe strada Ion Huniade, să începem parcările de reşedinţă, să asigurăm tichete sociale în valoare de un milion de lei pentru 300 de persoane, să realizăm şase kilometri de piste pentru biciclete, să premiem pe cei care au 50 de ani de căsătorie şi 90 de ani de viaţă, dar şi o serie de alte obiective pe care sperăm să le realizăm în 2011. Sunt încrezător că le vom putea realiza deoarece, până în acest moment, avem şi sursa de finanţare asigurată pentru majoritatea lucrărilor.

 

Comentarii

comentarii