Acasă Cultura Superhombre, filmul despre Horia Colibășanu, proiectat la Ceau, Cinema! Timişoara

Superhombre, filmul despre Horia Colibășanu, proiectat la Ceau, Cinema! Timişoara

DISTRIBUIȚI

Horia Colibășanu, alpinistul român care a urcat pe opt dintre cele 14 vârfuri cu altitudine de peste 8.000 de metri fără oxigen suplimentar și fără ajutorul șerpașilor, este subiectul filmului documentar Superhombre a cărui proiecție a avut loc vineri 19 iulie, la Grădina de Vară Capitol din Timişoara, de la ora 22.15, în cadrul Festivalului de Film Ceau, Cinema!.

Sinopsisul filmului menționează că un alpinist trebuie să aibă în permanență trei puncte de sprijin.

Horia este dentist, tată a doi copii și alpinist în Himalaya. Cum își găsește echilibrul? Probabil e… „Superhombre”!

În 2009, gestul lui Horia Colibășanu de a nu-și abandona camaradul bolnav, la 7.300 de metri pe Annapurna, a impresionat Spania şi comunitatea alpiniştilor.

În 2017, alpinistul timișorean a încercat pentru prima dată o ascensiune solo pe Everest. Lungul drum până la 8.000 de metri începe însă cu marșul zilnic în probabil cel mai plat oraș din România.

“Ne bucurăm că putem arăta pentru prima dată filmul la Timișoara, orașul lui Horia și locul unde a fost produs și filmat, în bună măsură, acest documentar independent”, declară echipa filmului.

̋FilmulSuperhombre a încercat, cel puțin din partea mea, să fie un film despre alpinism. Până la urmă a ieșit un film despre mine și despre viața mea în munți, dar și acasă.

S-a realizat pe parcursul a patru ani, timp în care m-am obișnuit să fiu filmat și să fiu urmat pe munte de un cameraman, nu de un coechipier de cățărare.

Noi sperăm că filmului va ghida oamenii spre sport, spre natură și chiar către un alt mod de viață, decât acela de a merge doar la muncă și de a sta în traficul din oraș̋, spune Horia Colibășanu despre implicarea sa.

Superhombre este un film de Lucian Mircu și Mircea Gherase, o producție Asociația Marele Ecran și Fundația Pressone, cu sprijinul Vitas Romania, Haufe Group, Rock FM, Kathrein Romania, CS Alternative TM, Ness România.

Imaginele aparțin lui Mircea Gherase și Horia Colibășanu. Montajul a fost realizat de Gabi Basalici și Ciprian Cimpoi. Sunetul a fost realizat de Filip Mureșan, iar muzica de Càri Tibor.

Horia Colibășanu este sportiv de performanță, alpinist de mare altitudine, având în prezent în palmares ascensiuni de succes pe 8 din cele 14 vârfuri montane de peste 8.000 de metri din lume.

Expedițiile de succes în Himalaya, principiile de etică sportivă de a urca pe munte fără oxigen suplimentar și ajutorul șerpașilor i-au făcut pe români să îi arate respect și suport pentru activitatea sa.

Rezultatele sale sportive au fost apreciate şi de preşedintele României Klaus Iohannis care i-a acordat lui Horia Colibășanu în iunie 2017 cea mai importantă distincție pe care o poate acordat președintele: Ordinului Național “Steaua  României”, grad de Cavaler.

Cele mai notabile ascensiuni ale lui Colibășanu sunt pe munții Annapurna, K2 și Dhaulagiri, trei din Top 5 munți mortali din lume, potrivit The Economist (mai 2013), care îl citează pe Eberhard Jurgalski, o autoritate în domeniu.

Munții pe care a urcat până acum Colibășanu sunt: K2 (8.611m), Manaslu (8.163m), Dhaulagiri (8.167m), Shishapangma (8.027m), Annapurna (8.091m), Makalu (8.463m), Lhotse (8.516m), Everest (8.848m).

Horia a participat la 21 expediții internaționale de-a lungul carierei sale, făcând echipă cu parteneri din diferite țări, cum ar fi Slovacia, Rusia, Spania și Polonia.

Expediția cu final tragic din Annapurna, din 2008 – când și-a pierdut prietenul și partenerul de coardă, pe Iñaki Ochoa – a fost un moment de cotitură pentru Horia.

Elizabeth Hawley, cea mai bună deținătoare a evidenței expedițiilor himalayene își amintește:

“Horia și-a pus propria viață în pericol rămânând (timp de 72 de ore la peste 7.400m altitudine – n.n.) cu colegul lui grav bolnav, Iñaki Ochoa, în condițiile în care el însuși devenise grav bolnav din cauza altitudinii la care se aflau.”

Horia a dat alarma în tabăra de bază, iar unii dintre cei mai buni alpiniști din lume ai momentului s-au mobilizat pentru a-l salva pe Iñaki.

Annapurna 2008 a fost cea mai mare operațiune de salvare din istoria Himalayei.

Bazată pe această poveste adevărată, Arena Comunicación din Spania și televiziunea spaniolă TVE au produs filmul documentar “Pura Vida/The Ridge”, câștigător la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian.

Alpiniștii care și-au riscat viața pentru Iñaki, inclusiv Horia Colibășanu, au primit diverse distincții:

Nominalizarea la premiul Prințul de Asturia (2008) – “pentru sacrificiu, generozitate, spirit de echipă și prietenie”.

“Spirit of Mountaineering”, în cadrul festivității “Piolet d’Or” (2009)

Medalia de aur “Meritul Sportiv”, din partea Guvernului Navarrei (2008). Puține persoane au primit, de-a lungul timpului, “Meritul Sportiv”, ca de exemplu Miguel Indurain, câștigător al Turului Franței, cinci ani la rând (1991-1995).

Horia Colibășanu este singurul alpinist român care a primit distincția “Spirit of Mountaineering”, din partea British Alpine Club, primul și cel mai prestigios club montan din lume.

Comentarii

comentarii