Acasă Eveniment Supăraţi că le este demolată casa, romii s-au legat cu lanţuri la...

Supăraţi că le este demolată casa, romii s-au legat cu lanţuri la primărie

DISTRIBUIȚI

Romii au venit vineri dimineaţă la Primăria Timişoara pentru a protesta faţă de demolarea unei construcţii de pe strada Glad. S-au legat cu lanţuri şi au stat pe holul primăriei cerând o întrevedere cu primarul Timişoarei Gheorghe Ciuhandu. Romii se pe strada Glad au venit să protesteze împotriva dărâmării casei şi nu au vrut să plece până când nu vine primarul oraşului pentru a discuta cu el.

“Am cerut o audiere să calmăm acest spirit de revoltă”

“Convieţuim împreună cu toate minorităţile. Dar în ziua de azi văd că este o mare discriminare vizavi de romi deoarece de două luni de zile sunt înscris în audienţă la domnul primar şi nu mi se face nicio dreptate. Vizavi de autorizaţia care există şi este eliberată de domnul primar, domnul secretar, domnul arhitect şef al Timişorii, oare dreptatea este numai pentru majoritari sau pentru toţi ceilalţi care locuim în acest oraş? Oare noi ca simpli cetăţeni nu avem dreptul să avem o intrare la domnul primar? Acuma ne-a dat ca să fim primiţi abia pe data de 7 septembrie, luni, trupele speciale ale primăriei s-au dus să demoleze în continuare. De ce? Am cerut o audiere să calmăm acest spirit de revoltă. De aproape două luni de zile cer audienţă şi nu mi s-a acordat. Să stăm de vorbă să vedem, să găsim soluţii. În primul rând a avut autorizaţie de construcţie, oare cine a greşit? Căutăm efectiv să fie bine, să nu ne facem de râs în faţa României, a Comunităţii europene, pentru că aceste lucruri vor ajunge şi în Bruxelles şi în Strassbourg”, a spus Rudolf Stancu, preşedintele Centrului Creştin al Romilor pe partea de vest a României. După ce au intrat legaţi cu lanţuri în sala de consiliu, romii au fost scoşi afară din clădirea primăriei de Poliţia Comunitară şi au fost legitimaţi. Reprezentanţii romilor au spus că în curând va avea loc un miting al romilor.

“Nu voi discuta cu grupuri de presiune, ci cu oameni îndreptăţiţi să-şi manifeste nemulţumirea”

“Noi pe strada Glad 29 facem o demolare. Pe terenul statului român şi în dispreţul unei autorizaţii de construcţie s-a făcut altceva, se ridica ilegal o construcţie. Am fost sesizaţi de vecini, s-a emis o dispoziţie de demolare pe care la 1 septembrie am pus-o în aplicare. Lucrurile se ştiau demult, situaţia este de notorietate. Noi am vrut să fim absolut legali făcând această demolare. Când am început demolarea ne-am izbit de opoziţia unui grup de cetăţeni care dincolo de faptul că s-au manifestat ostil faţă de activitatea de demolare au început un trafic de influenţă. Beniamin Ursu (n.r. fost consilier local PD-L la Primăria Timişoara) a venit ca un reprezentat al acestui grup, cu ameninţări. Cei care au contestat această dispoziţie de demolare ar trebui să se supună ei. Azi dimineaţă m-am trezit cu un grup de 20 de indivizi. Eram ocupat cu nişte discuţii. Am comunicat domnului Rudolf Stancu următorul lucru -. având în vederre faptul că faceţi parte dintr-un grup care a făcut o adunare ilegală, vă comunicăm că sunteţi aşteptat în audienţă luni în 7 septembrie la ora 11. Nu voi discuta cu grupuri de presiune, ci cu oameni îndreptăţiţi să-şi manifeste nemulţumirea. Am chemat pe şeful pazei din primărie şi i-am cerut să-i legitimeze. Orice conotaţie etică sau rasială este complet caducă, nu are nicio relevanţă. Am constatat o încălcare a legii, am constatat o construcţie neautorizată. Dacă aceşti indivizi sunt dispuşi să se conformeze voi discuta cu ei, dar nu sub  presiune. Tot ce am demolat în Timişoara am demolat conform legii, nu pe alte considerente. Fac un apel la toţi timişorenii să dea dovadă de simţ civic şi să respecte  legea. Nu pot discuta cu cei care vin aici manipulaţi, care vin sub presiune să mă oblige să fac un lucru. Nu voi accepta. Îi atenţiuonez pe toţi să respecte legea”, a declarat primarul Timişoarei Gheorghe Ciuhandu.

“Da, s-au făcut presiuni asupra mea şi nu am cedat”

Romii spun că nu se lasă şi că vor merge mai departe la toate autorităţile. Mai mult, vor face şi un miting în curând, unde spun că vor participa mulţi oameni. Viceprimarul Adrian Orza a spus că a fost abordat de Beniamin Ursu pe holul primăriei. “Fostul consilier m-a abordat pe hol.  Domnul consilier Ursu a spus, aproape mot a mot încerc să reproduc – ordin de sus de la mine de la partid, au discutat cu regele lor şi neapărat cinci zile să le amânaţi demolarea. Da, s-au făcut presiuni asupra mea şi nu am cedat. Este jenant că unii se folosesc de aceşti cetăţeni de etnie romă ca să provoace scandal. Nu permit nimănui să vină să transforme chestia asta într-una etnică”, a spus viceprimarul Adrian Orza.

“Eu am cerut audienţă la domnul primar pentru că sunt preşedintele de onoare al Centrului Creştin al Romilor din Banat”

Fostul consilier local al Timişoarei Beiamin Ursu spune că tot ce a vrut să facă a fost să ceară o audienţă. “Eu am cerut audienţă la domnul primar pentru că sunt preşedintele de onoare al Centrului Creştin al Romilor din Banat Asta a fost tot. Că dumnealor interpretează este treaba dumnealor. Consider că orice cetăţean are dreptul acesta”, spune Beniamin Ursu.
 

Comentarii

comentarii