Acasă Actualitate Suspendarea emisiunii „În gura presei” – o farsă la adresa presei...

Suspendarea emisiunii „În gura presei” – o farsă la adresa presei din România

694
DISTRIBUIȚI

Fanii lui Mircea Badea şi ai emisiunii „În gura presei” pot răsufla uşuraţi. Suspendarea de 90 de zile, anunţată luni seara pe un blog şi preluată de o parte a presei, nu a fost decât o farsă pusă la cale de un hacker. Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) nu a luat o asemenea decizie. Pe scurt, cum s-a ajuns aici?

 

Bloggerul Cetin Ametcea (arhiblog.ro) a reclamat postul de televiziune Antena 3 şi pe realizatorul Mircea Badea la CNA, pentru preluarea fără acord a unor fotografii. „Urmare unei emisiuni a unui cunoscut realizator de televiziune, emisiune în care mi-au fost preluate fără permisiune fotografii de pe blog, am decis să îl reclam pe respectivul realizator la autoritatea sub egida căreia funcţionează, adică CNA-ul”, scria bloggerul în data de 8 februarie. Luni, 14 februarie, acelaşi blogger a publicat un presupus răspuns din partea CNA, în care se comunica sancţiunea dictată: „În urma reclamaţiei dumneavoastră, vă anunţăm că s-a luat decizia de amendare cu suma de 20.000 de lei a S.C. ANTENA 3 S.A.. Deasemeni, începând cu data de 17.02.2011, emisiunea În gura presei va fi suspendată pe o durată de 90 de zile datorită numeroaselor abateri de la legislaţia audiovizualului.” Pe bloguri, twitter şi facebook, ştirea s-a propagat cu repeziciune. Informaţia a fost preluată şi de Adevărul, Realitatea, Click şi, probabil, lista s-ar fi mărit dacă realizatorul farsei nu ar fi intervenit.

La o zi de la publicarea presupusei sancţiuni, cel care a trimis email-ul din partea CNA şi-a povestit isprava. „Totul a pornit de la o întâmplare. Arhi pomenise despre o sesizare făcută la CNA în legătură cu emisiunea lui Mircea Badea, după care a mai publicat un articol referitor la cum se pot face sesizările la CNA folosind formularul online prezent pe cna.ro. Pe site-ul CNA am tot butonat la întâmplare și m-am pomenit cu un pop-up care le permitea vizitatorilor să le trimită cunoscuţilor mailuri cu deciziile de sancţiuni luate asupra diferitelor televiziuni. Acum mintea mea ce a putut să debiteze? Dacă pot trimite mail la orice adresă de mail vreau, cu orice adresă de mail ca şi sender, cu orice nume, orice text, cu headerele de la cna.ro care să valideze că mailul a fost trimis chiar de pe serverele lor, de ce sa nu fac un test să văd dacă ţine faza? Pentru a fi cât mai credibil am luat de pe pagina CNA un nume din staff-ul lor şi l-am folosit ca şi nume al senderului. Textul pe care l-am ataşat mesajului l-am facut în 2 minute aruncând o privire rapidă peste formularea lor oficială din articolele cu sancţiuni. Cum scriptul ataşa automat şi un fragment din decizia CNA (era o altă decizie legată tot de Antena 3), totul s-a legat la fix şi credibilitatea mailului trimis de mine a crescut considerabil. Un simplu om cu doar 8 clase a reuşit să introducă în media o ştire falsă. Înţelege cineva cât de gravă, dar în acelaşi timp cât de hilară este problema?”, povesteşte hackerul, pe blog.rtscenter.com.

Explicaţia CNA

Marţi dimineaţa, vestea farsei a ajuns şi la CNA, iar chestiunea a devenit punct pe ordinea de zi a Consiliului. Reprezentanţii instituţiei susţin că nu au nicio vină pentru situaţia creată şi anunţă o viitoare decizie pentru remedierea problemelor tehnice care au făcut posibilă trimiterea unui mail în numele CNA. „Presupusul răspuns a fost scris din partea Direcţiei de Monitorizare. Comunicatele noastre cu răspunsuri sunt făcute de un alt compartiment. Răspunsul la sesizarea făcută de domnul Cetin Ametcea este la semnat, deci nu a fost încă trimis. Site-ul CNA a fost făcut interactiv pentru ca lumea să se exprime şi să îşi exprime un punct de vedere. Faptul că o persoană a decis să facă o farsă este responsabilitatea respectivei persoane. Probabil vom da un comunicat şi vom scoate această interacţiune pentru a evita asemenea cazuri”, a declarat Ileana Dănălache, şefa Biroului Comunicare şi Relaţii cu Publicul din cadrul CNA.

Comentarii

comentarii