Acasă Special Suspiciuni rezonabile de crimă politică

Suspiciuni rezonabile de crimă politică

DISTRIBUIȚI

Bugetul unei țări, dacă este prost făcut, intenționat sau din prostie, reprezintă o crimă politică. Pentru că poate face moarte de om. Refuzul lui Dacian Cioloș și al Guvernului său de a pune la dispoziția partidelor și opiniei publice datele indispensabile pentru elaborarea programelor și a folosofiei bugetare reprezintă o sumă de indicii că se pregătește o crimă. Și voi explica de ce.
Nu întâmplător i-am pus lui Dacian Cioloș, printr-o scrisoare deschisă, zece întrebări. Niciuna dintre acestea nu avea rolul de a-l incrimina pe el sau echipa guvernamentală pe care o conduce. Obiectivul pe care îl urmăream era ca, pentru prima dată în istoria recentă, dacă tot nu avem un guvern politic, ci unul de avarie, temporar, să beneficiem de șansa de a ști, din timp, cum stăm. Suntem înainte de alegeri, iar partidele nu pot veni în fața electoratului nici cu mâna goală, nici cu proiecte fantasmagorice ori demagogice. Ele ar avea șansa, dacă Guvernul Cioloș nu s-ar opune, ca, beneficiind de informații certe referitoare la diverse domenii, să își pregătească, conform propriilor viziuni, proiectele de țară. Iar cetățenii ar putea, la rândul lor, să aleagă în cunoștință de cauză.
Iată, însă, că această șansă le este refuzată românilor. De către un Guvern care, în principiu, nu ar avea de ce să ascundă informații. Mai ales că, așa cum ne-a asigurat, în fine, președintele Klaus Iohannis, următorul Guvern va fi politic. Deci nu va fi un Guvern Cioloș. Și atunci nu este un adevărat atentat la democrație? Nu este o adevărată crimă politică faptul că partidele nu au posibilitatea să își schițeze bugetele și să își prezinte filosofia în fața cetățenilor pentru ca aceștia să știe ce să aleagă?
Guvernul Cioloș are de ascuns ceva. În acest sens, există, de asemenea, indicii rezonabile. Pentru că, dacă nu ar avea ceva de ascuns, nu ar exista absolut niciun motiv de refuz. Fără a-i face un proces de intenție premierului Dacian Cioloș, nu pot să nu rețin o remarcă pe care el a făcut-o atunci când a explicat de ce a optat într-un anumit mod pentru dată alegerilor. El a spus că are intenția să pregătească un buget pe care să îl lase moștenire viitorului Guvern. Aoleu!
Oare ce înseamnă asta? Unde s-a mai pomenit ca un guvern politic să conducă țara, oricare țară ar fi ea, în baza unui buget elaborat de alt guvern, care nu aparține respectivei formațiuni politice? Păi atunci ce rost ar mai avea alegerile? Ce rost ar mai avea ca partidele să se dea de ceasul morții, alergandu-i pe candidați, făcându-i pe aceștia să transpire pentru a câștiga, de partea lor, cât mai mulți cetățeni, dacă, în final, rezultatul alegerilor nu mai contează? Și nu mai contează nici cine este desemnat să formeze Guvernul, întrucât respectivul Guvern, oricare ar fi el, este pe pilot automat. Iar pilotul automat e bugetul. O dronă pe care Cioloș le-o trântește în cap celorlalți. Sau poate nu. Poate premierul și-a făcut altă socoteală. Și anume că, imediat după alegeri, va trece, cu arme și bagaje, la un partid. El ne-a asigurat că nu va face acest lucru până la alegeri. Dar nu ne-a spus nimic despre ce se va întâmpla după.
Nu cumva Dacian Cioloș refuză să informeze țara despre situația economiei, finanțelor, sănătății, învățământului, a absorbție inflației șamd din simplul motiv că intenționează să elaboreze un buget pentru el însuși? Dacă e așa, e crimă politică cu premeditare. Dacă e altfel, e crimă politică din prostie.
Îl anunț pe domnul Cioloș că îi pregătesc o surpriză. În următoarele zile. Cu ajutorul unui mare număr de colegi din presă, dar și al unor analiști și specialiști în economie. Domnule Dacian Cioloș, să știți că lucrurile nu sunt chiar atât de simple cum va par.

Comentarii

comentarii