Acasă Actualitate Sute de elevi din Timișoara vor face ore de după-amiază. Primăria nu...

Sute de elevi din Timișoara vor face ore de după-amiază. Primăria nu a rezolvat problemele cu spațiile de la mai multe școli și licee

DISTRIBUIȚI

Inspectoratul Școlar Județean Timiș se preocupă, în aceste zile, cu sesiunea de „toamnă” a bacalaureatului. Totuși, anul școlar 2022-2023 va începe la 5 septembrie, astfel că există și unele preocupări pentru pregătirea acestuia. Joi, 18 august, inspectorul școlar general adjunct Cosmin Hogea a vorbit despre activitatea ISJ Timiș în această direcție. În mare, problemele rămân cam aceleași: există cerere foarte mare pentru anumite școli și grădinițe, iar unele încă vor avea și program de după-amiază. În plus, au apărut și alte „tensiuni” odată cu trecerea creșelor la inspectoratele școlare.

În ceea ce privește bacalaureatul, la această sesiune sunt înscriși 1.241 de candidați (400 din promoții anterioare), din puțin peste 2.200 câți erau eligibili. ISJ-ul se aștepta la ceva mai mult, însă cifrele sunt în trendul ultimilor ani. O veste bună ar fi că, cel puțin în primele două zile de examen, nu a fost niciun candidat eliminat. Per total, în Timiș funcționează cinci centre de examinare – patru în Timișoara și unul în Lugoj – și trei de evaluare, toate în Timișoara.

În ceea ce privește pregătirile pentru anul școlar care stă să înceapă, ISJ Timiș va merge săptămâna viitoare, împreună cu inspectori ai DSP Timiș, în controale. Atunci se va ști care este situația avizelor și a condițiilor reale din unități. Până acum, totuși, unele probleme sunt deja clare: există cerere foarte mare la mai toate grădinițele și la mai multe școli. Cele mai aglomerate sunt cunoscutele CNB, „Moisil”, „Pedagogic”, „Loga”, Generală 30, General 24 și Generală 19. Per total, vor fi opt care vor trebui să aducă elevii și la ore de după-amiază, nu neapărat cele enumerate.

Ceva mai complicată este situația la Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva”. Aici au fost discuții despre o eventuală închiriere a sălilor fostului Liceu de Poștă din clădirea din apropiere. Până la urmă, nu s-a ajuns la niciun consens. „A fost inițiativă a Colegiului «Carmen Sylva» de a desfășura unele cursuri în cadrul fostului Liceu de Poștă. S-au purtat discuții, au negociat, dar totul s-a stopat după ce primăria nu a considerat oportun să închirieze spațiile”, a declarat Hogea. Cosmin Tabără, viceprimarul liberal, a adăugat: „Nu se pot face renovări într-un spațiu închiriat”.

Inspectoratul are noi dificultăți și după ce a preluat creșele din Timișoara. „Nu reușim să facem față, conform rețelei școlare pe care o avem, la grădinițe. De curând am preluat și creșele. Aici este o situație și mai complicată. Fiecare solicitare a fost transmisă spre creșele care au fost arondate la grădinițe, iar conducerile grădinițelor au creat un mecanism, o procedură de înscriere. Din păcate, acea procedură creează tensiune. S-a bazat foarte mult pe ce a fost anterior. Ele aparțineau de serviciul social al primăriei și au fost create ca un ajutor social. S-au păstrat foarte mult acele condiții specifice și acele tensiuni pe care le vom vedea”, a mai spus inspectorul școlar Cosmin Hogea.

Comentarii

comentarii