Acasă Actualitate Sute de medici și asistenți medicali din centrele de permanență se revoltă...

Sute de medici și asistenți medicali din centrele de permanență se revoltă împotriva DSP Timiș

DISTRIBUIȚI

Peste 120 de medici și 175 de asistenți medicali din centrele de permanență din Timiș sunt revoltați că Direcția de Sănătate Publică a decis să îi arunce în șomaj, cu cea mai mare indiferență, închizând centrele de permanență.

 Mai grav, doctorii susțin că, de fapt, unele centre nici nu au primit aceste decizii, au apărut doar pe un tabel în presa locală că “nu mai pot funcționa începând cu dată de 1 decembrie 2022″.

Iată scrisoarea celor 125 de medici și 175 de asistenți:

Venim la dumneavoastră, prin a va ruga să ne sprijiniți într-o problemă de interes medical din județul Timiș. Suntem mai multe cadre medicale, atât medici, cât și asistenți, precum și pacienți afectați de deciziile de desfintare a centrelor de permanentă, emise de Direcția de Sănătate Publică Timiș. De fapt unele centre nici nu au primit aceste decizii, au apărut doar pe un tabel în presa locală că “nu mai pot funcționa începând cu dată de 1 decembrie 2022”.

DSP Timiș, prin directorul executiv, Florentina Radu, și medicul Liliana Doichița, ambele foarte agresive față de noi, la ședințele care le-au organizat la sediul instituției, au “stabilit”, după atâția ani, că aceste centre nu mai pot funcționa, fără să țină cont că prin aceste decizii de închidere, își pierd locul de muncă 125 de medici și 175 de asistenți medicali, iar câteva mii de pacienți  își vor pierde șansă de a fi consultați în centrele de permanenenta, aglomerand astfel  unitățile de primiri urgențe, unde vor trebui să aștepte ore în șir. Tocmai acesta era scopul acestor centre de permanență, prin decizii de înființare de către DSP Timiș, să degreveze U.P.U., că nu toate cazurile să ajungă aici. În timpul ședinței cu noi, cadrele medicale-coordonatoare ale C.P. aceste două doamne  ne-au jignit în nenumărate rânduri, de parcă eram niște infractori aduși în față inchiziției, fără să țină cont că eram acolo pentru a găsi împreună o soluție de rezolvare a acestei situații deosebite.

În timpul pandemiei C.P. au ajutat foarte mult ca pacienții să nu-și părăsească localitățile de domiciliu, pentru a străbate distanțe mari până la spitalele din Timișoara, pentru a fi consultați, spitale care erau în perioada de carantină, cu zone roșii, cu multe interdicții cu timpi mari de așteptare, care nu primeau pacienți la consultații dacă nu erau socotite cazuri urgențe.

Vă informăm că toate centrele de permanență care au primit în scris decizia de închidere, au contestat în instanță aceste decizii emise de către DSP Timiș. Din fericire aceste C.P. au avut câștig de cauză, instanța a admis cererea și a dispus suspendarea executării deciziei de închidere, obligând  DSP Timiș la plata cu titlu de cheltuieli  de judecată, aceste informații pot fi găsite pe portalul Tribunalului Timiș.

Va rugăm să analizați d-voastră această situație și  să publicați această scrisoare deschisă în gazeta d-voastră de prestigiu, a mai multor medici-coordonatori ai centrelor de permanentă, asistenți medicali, pacienți și chiar primari ai comunelor din județul nostru, care au asigurat spațiile necesare desfășurării activității medicale, pentru a expune situația dramatică în care se găsesc la ora actuală”.

Ce spune DSP Timiș?

Direcția de Sănătate Publică a județului Timiș a explicat că a pus în aplicare noile prevederi legale privind asigurarea continuității asistenței medicale primare prin centrele de permanență, efectuând o analiză a activității centrelor de permanență din județul Timiș bazată pe criteriile de arondare numerică a populației la un centru urban/rural, precum și gradul de adresabilitate al populației la acesta.

Prin urmare, din cele 47 de centre de permanență existente, 18 centre au fost reorganizate conform noilor prevederi, 3 centre sunt în curs de reorganizare iar celelalte 26 centre au fost desființate prin decizie emisă de către directorul executiv al direcției de sănătate publică, transmise în primă etapă în format electronic coordonatorilor centrelor( în paralel deciziile au fost transmise și prin poștă în format letric).

Comentarii

comentarii