Acasă Actualitate Sute de ziare și cărți istorice din colecția Bibliotecii Județene Timiș au...

Sute de ziare și cărți istorice din colecția Bibliotecii Județene Timiș au fost digitalizate

DISTRIBUIȚI

Biblioteca Județeană Timiș a reușit, ca urmare a unei colaborări cu o societate privată, să digitalizeze peste o sută de mii de pagini de publicații de presă și carte istorică existente în fondul Secției Documentar–Periodice a Bibliotecii Județene Timiș. În format digital au fost transferate titluri precum Temesvarer Wochenblatt (1846–1862), Foaia Diecesană (1886–1950), Bühne und Welt (1899–1902), Gândirea (1922–1944), Familia (1865–1940) sau Scrisul bănățean (1950–1963).

Operațiunea de digitalizare este rezultatul parteneriatului dintre Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel” și Datagroup INT SRL, în total fiind digitizate gratuit peste 124.000 de pagini de presă și carte istorice.

Materialele provin din fondul. Este vorba de Periodicele și cărțile digitizate pot fi consultate, în format PDF. Acestea sunt disponibile accesând următorul link: https://www.bjt.ro/periodice/

Economia realizată prin digitizarea gratuită a materialelor menționate este de circa 60.000 de lei.

„Este o realizare a Consiliului Județean Timiș, care va spori accesul cititorilor la fondul de carte și la diverse  publicații. În plus, patrimoniul cultural scris al instituției va putea fi promovat mult mai ușor la nivel european. Vor putea fi protejate documentele aflate într-o stare avansată de degradare și va crește calitatea consultării acestora,  ceea ce va facilita accesul publicului larg. Rezolvăm astfel o problemă a societății informaționale în care cantitatea informației crește rapid, iar conținutul devine tot mai dinamic. A fost o muncă destul de anevoioasă și îi mulțumesc managerului bibliotecii, Tudor Crețu, pentru implicarea și efortul cu care a susținut acest proiect important pentru viața culturală a județului”, spune Alexandru Proteasa, vicepreședinte al CJ Timiș. 

Comentarii

comentarii