Acasă Actualitate Tabăra din Inima Satului a debutat cu 100 de copii și tineri,...

Tabăra din Inima Satului a debutat cu 100 de copii și tineri, în Caraș Severin

DISTRIBUIȚI

Proiectul educațional „Tabăra din Inima Satului” a debutat la sfârșitul săptămânii, în Episcopia Caransebeșului cu binecuvântarea părintelui episcop Lucian.

Este vorba de organizarea primelor două tabere, în perioada 26-30 iunie, în localitățile Ticvaniu Mare și Grădinari, de pe Valea Carașului, la care participă un număr de peste 100 de copii și tineri proveniți din comunitățile-gazdă și din împrejurimi.

Tabăra a debutat în bisericile parohiale din Grădinari și Ticvaniu Mare cu o slujbă de Te-Deum, oficiată de către părintele Mihai Ciucur, coordonatorul Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului și al proiectului, în prezența protoiereilor și a parohilor comunităților care vor găzdui cele cinci zile de tabără.

Și în acest an, programul taberelor va fi alcătuit din numeroase ateliere concepute special pentru a veni în întâmpinarea dorințelor și nevoilor și copiilor și tinerilor, pe care voluntarii și formatorii proiectului le-au sesizat, de-a lungul timpului, ca efecte ale anului pandemic, precedent. Astfel, principalele ateliere care vor fi organizate în acest an vor fi atelierele de educație pentru viață, în cadrul cărora se vor aborda subiecte privitoare la provocările tinereții și ale adolescenței.

Atelierele de dezvoltare personală și de comunicare și lucru în echipă vor fi, de asemenea, prilejuri prin care participanții vor putea să învețe și să exerseze valori precum încrederea, răbdarea, comunicarea, lucrul în echipă, acceptarea și stima de sine.

În cadrul atelierelor de jocuri și de creații artistice, participanții mici și mari, de-o potrivă, vor fi invitați să fie parte a laturii ludice, de divertisment, dar și creative a taberei, care vor reprezenta atât momentele de creare a legăturilor între copiii veniți din comunități diferite, cât și ocazii de a-și pune în lumină talanții primiți de la Dumnezeu de către fiecare dintre ei.

Un moment important inclus în programul fiecărei tabere îl reprezintă atelierele dedicate comunicării dintre părinți și copii și conștientizării importanței implicării lor în anii adolescenței și ai provocărilor copiilor lor.

De asemenea, toate cele cinci zile de tabără vor fi presărate de momente de rugăciune și de formare duhovnicească prin care se va încerca reapropierea și cunoașterea, de către copii, a valorilor Bisericii și a frumuseții și autenticității Ortodoxiei pe care generația tânără tinde să nu o mai cunoască.

Tabăra se va încheia în data de 30 iunie, printr-o festivitate de premiere, care va reprezenta momentul cel mai vizibil și de bilanț al fiecărei tabere, în care roadele vor începe să se vadă.

„Noi am gândit la nivelul Departamentului de tineret al Episcopiei un concept de tabere „TDIS” pe care l-am implementat acum doi ani. Anul acesta ne concentrăm pe nevoile copiilor de a socializa, pentru că ei au mare nevoie să relaționeze unii cu alții. Problemele pe care atât psihologii, cât și dascălii le-au semnalat în perioada pandemiei și a școlii online s-au acutizat foarte mult. Este o șansă foarte mare aceasta pentru copii să se reîntoarcă la învățarea experiențială, la copilărie și joacă, lucruri firești pentru vârsta lor. Un aspect foarte important este acela că după încheierea acestor tabere ne propunem să ne reîntoarcem în comunități pentru că programul nostru nu se limitează doar la tabere, ci va fi o perioadă de follow up, în care voluntarii se vor întoarce pentru a putea continua activitățile ce vor fi derulate în cadrul acestor zile”, a subliniat părintele inspector Mihai Ciucur.

Proiectul „Tabăra din Inima Satului” cuprinde 12 tabere în perioada 26 iunie – 10 septembrie și este posibil prin parteneriatul Biserică, Școală și administrație locală. 10 dintre ele se vor desfășura în mediul rural, iar două în mediul urban sub genericul de „Tabăra din inima familiei”. De acest proiect se vor bucura un număr de peste 470 de copii, care vor fi supravegheați, formați și educați de 90 de formatori și voluntari.

 

Comentarii

comentarii