Acasă Actualitate Tăcerea guvernamentală suspectă pentru Timișoara Capitală Culturală Europeană

Tăcerea guvernamentală suspectă pentru Timișoara Capitală Culturală Europeană

DISTRIBUIȚI

La câteva zile înainte de deschiderea oficială a anului Timișoara 2023 – Capitală Culturală Europeană, Florian Mihalcea, președintele Societății Timișoara, atenționează că acest mare eveniment de care se bucură România este acoperit în mod suspect de tăcerea guvernamentală, inclusiv a televiziunilor centrale și, de fapt, a întregii prese de la București.

Pe de altă parte, În Franța, Germania sau Austria au apărut, însă, coloane pe primele pagini ale unor ziare importante, referindu-se la acest amplu subiect. La noi, doar pe TVR 1 vedem un mesaj de interes public, cu câteva fotografii (superbe, de altfel) din Timișoara, cu textul „Timisoara 2023” . Și cam atat.

Florian Mihalcea mai atenționează că ministrul român al culturii a rostit, la început de an, un discurs, vorbind despre marile acțiuni culturale ce vor avea loc pe parcursul a 12 luni. Nu a amintit nici un moment de evenimentele culturale din Timișoara, care tocmai devenea capitală culturală europeană.

Și totuși… Vor fi în 2023 la Timișoara peste 1.000 de evenimente culturale, va fi cea mai mare expoziție Brâncuși în România din ultimii 50 de ani, concertul Orchestrei Naționale a Franței, vor fi la Timișoara regizoarea Adina Pintilie, dirijorul Cristian Măcelaru, actorul John Malkovich….! etc.

Și atunci, de ce aceasta tăcere?, se întreabă Mihalcea. El mai explică faptul că la deschidere, la sfârșitul acestei săptămâni, vor fi prezente zeci de personalități de primă mărime din Europa. Reprezentanți ai Parlamentului European, ai Comisiei Europene, primarii mai multor orașe din Europa care au fost sau vor fi capitale culturale, primari ai orașelor înfrățite cu Timișoara, peste 40 de diplomați, ambasadorii țăilor din Uniunea Europeană și chiar din afara ei, președinți ai parlamentelor din Europa. Din România au fost anunțati că vor participa miniștri și parlamentari. Nu se va deplasa aici, se pare, nici primul-ministru, nici președintele Iohannis, fost primar de capitală europeană, cel de la care am aflat, în urma cu 16 ani, cam ce înseamna acest titlu.

”Un esșc al proiectului „capitala culturală” ar zgudi puternic fotoliul deținut acum de atipicul primar Dominic Fritz, care, însă se pliază perfect peste ideea care a căștigat titlul pentru Timișoara. Aceea de oraș multicultural, multietnic și multiconfesional. Aceste calități, recunoscute și apreciate de Parlamentul European, se definesc prin sintagma Spiritul Timișoarei. Nu știm cât va mai  dăinui acest „spirit”, ținând cont de rezultatele ultimului recensământ, care vorbește de o schimbare dramatică a componentei etnice și religioase din Timișoara și din Banat, dar avem această datorie, de a menține „spiritul Timișoarei” viu, în ciuda evidențelor demografice. Este poate chiar principalul motiv pentru care conducerea administrației de la București ar trebui să facă o mică deplasare la Timișoara, lăsând la o parte disputele politice. Timișoara a fost mereu…! Până atunci, rămâne un spațiu larg pentru critici. De ce grădinile suspendate întrerup axa Opera-Catedrala, de ce John Malkovich și nu sir Michael Caine, de ce Filarmonica din Paris și nu cea din Milano, de ce Brâncuși și nu… Mă rog, de ce Brancuși?

În tăcere, aș putea spune în liniște absolută – dată de lipsa zumzetului din jurul unui mare eveniment – (liniște care a fost preluată de presă), Timișoara face ultimele retușuri pentru deschidere, într-un oraș care se grăbește să acopere țevile schimbate proaspăt în orașul vechi și să desfacă schelele de pe clădirile istorice din jurul celor trei piețe centrale. Cultural, Europa are o noua Capitală!”, a concluzionat Florian Mihalcea.

 

Comentarii

comentarii