Acasă Actualitate Tâmplăria PVC „mutilează” clădirile istorice din zona centrală

Tâmplăria PVC „mutilează” clădirile istorice din zona centrală

DISTRIBUIȚI

Deşi legea interzice şi se poartă campanii împotriva PVC-ului
„Îi vom obliga să aducă clădirile la starea iniţială”, spune primarul Gheorghe Ciuhandu * „Îi vom obliga să intre în legalitate”, afirmă şi arhitectul-şef al Timişoarei, Sorin Ciurariu
Regulamentul Local de Urbanism (RLU) pentru Cartierul Cetate, elaborat în 1999, prevede că „Tâmplăriile originale se vor păstra şi recondiţiona. Este interzisă înlocuirea tâmplăriilor de lemn cu tâmplării de metal sau plastic”. În plus, Primăria Timişoara şi Societatea Germană pentru Cooperare Tehnică (GTZ) derulează un proiect de colaborare privind Reabilitarea prudentă şi revitalizarea economică a cartierelor istorice din Timişoara. În plus, recent s-a încheiat campania „Spune NU tâmplăriei din plastic în cartierele istorice!”, în cadrul căreia 500 de copii din 15 şcoli timişorene au atras atenţia, prin afişe, fotografii, scenete, clipuri, interviuri, website-uri şi blog-uri, asupra reabilitării prudente a clădirilor şi cum tâmplăria PVC diminuează simţitor aspectul şi atmosfera cartierelor istorice. Mai mult, ieri, la sediul Primăriei Timişoara, 12 poliţişti comunitari şi trei inspectori ai primăriei au primit diplomele de absolvire a cursului „Conservarea patrimoniului istoric imobil”. Cu toate acestea, acţiunile întreprinse şi măsurile luate până în prezent împotriva proprietarilor care montează tâmplărie PVC la clădirile istorice par a nu da roade. Asta pentru că zona centrală geme, în continuare, de renumitele „termopane”.

„Nu au fost luate măsuri concrete”

Consilierul local democrat-liberal Simion Moşiu, membru al Comisiei V – pentru cultură, ştiinţă, învăţământ, sănătate, protecţie socială, turism, ecologie, sport şi culte a Consiliului Local Timişoara, trage un semnal de alarmă asupra situaţiei unor clădiri istorice şi a pasivităţii autorităţilor: „Campaniile organizate au fost doar praf în ochi. Nu au fost luate măsuri concrete, iar în ultima perioadă a fost montată tâmplărie PVC la alte clădiri din zonele istorice ale Timişoarei. În cazul în care au făcut modificări ilegale, proprietarii ar trebui traşi la răspundere şi obligaţi să aducă clădirile la aspectul iniţial”. „E normal că în această perioadă dificilă din punct de vedere financiar nu putem iniţia proiecte grandioase, dar e obligatoriu să conservăm ceea ce avem”, mai spune Moşiu.

„Îi vom obliga să aducă clădirile la starea iniţială”

Sorin Ciurariu, arhitectul-şef al Timişoarei, susţine că în maxim o lună, va fi desemnat un corp de control, care ţinând cont de viziunea tuturor celor implicaţi – Comisia de monumente, Inspecţia în construcţii, GTZ, Direcţia Urbanism a Primăriei Timişoara, Poliţia Comunitară – îi va trage la răspundere pe cei care au modificat clădirile istorice ignorând legea. „Îi vom obliga să aducă clădirile la starea iniţială”, spune şi primarul Gheorghe Ciuhandu. În plus, Ciurariu explică faptul că Direcţia de Urbanism nu eliberează Autorizaţii de construire pentru montarea de tâmplărie PVC la clădirile istorice, în locul celei originale. „Îi vom obliga să intre în legalitate”, spune Ciurariu, explicând că instruirea celor 15 persoane care au primit diplome ieri din mâna primarului este binevenită şi va ajuta enorm de acum înainte, mai ales că Direcţia de Urbanism îşi desfăşoară activitatea având doar 50 % din numărul necesar de oameni. Dacă montarea tâmplăriei PVC nu e agreată de autorităţi, iar de acum există şi personalul necesar pentru a-i soma şi ulterior amenda pe proprietarii care au modificat bătrânele clădiri, logica elementară spune că ar trebui să urmeze un val de somaţii, amenzi şi alte măsuri legale. Pentru că eforturile elevilor implicaţi în campanii nu ţin loc de aşa ceva, iar cei care igonră legea, e greu de crezut că vor fi sensibilizaţi cu picturi şi afişe. Până la aplicarea unor măsuri concrete, zona centrală a oraşului rămâne plină de clădiri istorice „modernizate” cu tâmplărie PVC sau metalică, mascată, în cel mai fericit caz, cu folie care imită lemnul.

Comentarii

comentarii