Acasă Actualitate Tânără din Arad, în echipa laureată cu premiul Nobel

Tânără din Arad, în echipa laureată cu premiul Nobel

3670
DISTRIBUIȚI

O tânără arădeancă, Anamaria Effler, face parte din colectivul care a câşigat Premiul Nobel.

Anamaria Effler este componentă a echipei Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory, care a reuşit observarea undelor gravitaționale. Însă, puţini ştiu că Anamaria Effler este o arădeancă de 33 de ani, care a absolvit Colegiul Naţional Moise Nicoară în anul 2003. Pasiunea ei pentru fizică i-a fost insuflată de prof. Branco Arsenov, cadru didactic ai cărui elevi au avut rezultate spectaculoase la olimpiadele naţionale. După absolvirea liceului, Anamaria Effler a primit burse de la universităţi de renume din străinătate, însă a ales California Institute of Technology (CalTech), un institut cunoscut pentru renumele său. După absolvirea studiilor universitare, ea a optat pentru un doctorat în domeniul fizicii gravitaţionale, după care s-a angajat în echipa Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory. „De 10 ani lucrează în cadrul acestui proiect. De doi ani, de când a terminat doctoratul este chiar angajată la LIGO. Din acest motiv cred că atât ea, cât și cei care au lucrat atât de mult la acest proiect sunt o părticică a acestui Premiu Nobel, cu toții contribuind la el. Unul dintre cei trei câștigători ai Premiului Nobel chiar i-a predat Anamariei fizică la CalTech, în perioada facultății. Probabil că atunci a prins ea dragul pentru acest proiect. Într-una din vizitele mele în SUA chiar am avut oportunitatea de a-l întâlni pe unul dintre cei trei și pot spune că m-a impresionat modestia și naturalețea sa, deși vedem cu toții ce personalități importante sunt”, a declarat Georgeta Effler, mama arădencei Anamaria Effler pentru site-ul Special Arad. Însă pentru obţinerea acestor rezultate, a fost nevoie de multă muncă. „Ca să vă imaginați cam ce dimensiune are implicarea ei în acest proiect, pot să vă spun că erau zile în care mergea acasă și la ora 2 noaptea. Era mult de muncă”, a declarat Georgeta Effler pentru Special Arad. Ea a spus că undele respective au fost detectate prima oară în luna septembrie a anului trecut şi până în luna februarie au muncit la analize de date și verificări. „Ceea ce s-a întâmplat în proiect a fost extrem de important și în același timp detaliile au fost ținute în secret. Nici mie nu mi-a spus absolut nimic. Îmi aduc aminte că trebuia să vină acasă de Crăciun. Mi-a spus că nu poate să vină pentru că sunt multe probleme și că nu-mi poate spune despre ce este vorba. Cum spuneam, au muncit foarte mult din septembrie până în februarie, când au făcut o conferință de presă la CalTech, unde a fost invitată și Anamaria, alături de somități. Vă imaginați ce poate însemna chestia asta pentru mine”, a declarat Georgeta Effler pentru Special Arad.

Profesorii de la Colegiul Naţional Moise Nicolară îşi amintesc de Anamaria Effler ca despre o elevă extrem de ambiţioasă şi cu aptitudini la matematică şi fizică. Din clasa a 10-a a participat la olimpiada naţională de fizică. În anul 2000 a luat Premiul II, iar în 2001 a luat Mențiune la această competiţie.

Anamaria Effler este al doilea arădean care face parte dintr-o echipă care a câştigat premiul Nobel. În urmă cu câţiva ani, Ştefan Hell, născut în oraşul arădean Sântana, a câştigat premiul Nobel pentru Chimie.

Comentarii

comentarii