Acasă Actualitate Ţânţarii din Timişoara, mai tari decât firma de dezinsecţie Coral

Ţânţarii din Timişoara, mai tari decât firma de dezinsecţie Coral

DISTRIBUIȚI

Deşi dezinsecţia a început oficial în Timişoara de vreo două luni, iar câteva raiduri ale unui avion utilitar a impresionat văzduhul şi a speriat guguştiucii, ţânţarii au rămas la locurile lor. Locuitorii oraşului se plâng la fel ca anul trecut că sunt ţânţari în parcuri, la terase, dar şi în locuinţe, iar noaptea nu se pot odihni. Supliment, au apărut cărăbuşii şi lăcustele de peste 5 cm, care zboară sprinte prin locuinţe.

La medicii de familie se prezintă părinţi cu copii micuţi pentru vaccinări sau viroze rebele de vară, nu poţi să nu remarci că sunt muşcaţi, la unison, de insecte.

“Ne ciupesc ţânţarii. Avem aparat cu pastile împotriva ţânţarilor, dar ne e teamă să nu fie toxice pentru copilaş. În plus, asta înseamnă să stăm cu ferestrele închise pe timpul nopţii, iar camerele devin saune. Nu avem sită protectoare la geamuri, pentru că efectiv, prin sită nu intră aerul, nu se face aerisirea cum trebuie. Normal ar fi să poţi lăsa noaptea geamurile deschise fără probleme, aşa cum se întâmpla în urmă cu câţiva ani, când noaptea simţeam doar răcoarea plăcută, fără să fim muşcaţi de ţânţari. Dar au apărut şi lăcuste foarte mari, de 5-7 centimetri, care intră seara în camere fără să le observi, iar noaptea le auzi zburând. Nu este normal”, spune Claudia Micşa, o mămică cu treburi pe la dispensarul din Calea Şagului.

Dacă a existat o explicaţie în întârzierea dezinsecţiei aeriene, pe motiv că a plouat, timişorenii au putut remarca faptul că în ultimele zile, pe căldură uscată, nu a mai zburat niciun aeroplan care să împrăştie substanţele împotriva ţânţarilor promise de firma Coral, contractată de primărie pentru a presta servicii de dezinsecţie şi deratizare.

“Să vă spun drept, o singură dată am văzut că avionul care împrăştie substanţele acelea a şi lăsat în urma lui o dâră de substanţă. La celelalte, nu s-a văzut nimic. Nu ştim nici măcar dacă au dat cu ceva sau doar au zburat ca dronele”, afirmă plin de neîncredere domnul Vasile, un pensionar care se relaxează zilnic, alături de alţi prieteni, în foişoarele din zona Dacia.

Problema nu este de trecut cu vederea, mai ales că cercetătorii avertizează asupra unui nou pericol: posibilitatea de (re)apariţie a malariei odată cu schimbările climatice: “Din cauza creşterii temperaturii medii, avem cinci specii noi de ţânţari în România. Mai grav este că aceştia aduc cu ei riscul de transmitere a unor boli grave. În urma unui studiu realizat la Universitatea de Agronomie şi Medicină Veterinară din Iaşi a reieşit faptul că în ultimii 50 de ani, temperatura medie a României a crescut cu aproape un grad celsius. Deşi pare puţin, specialiştii spun că este suficient pentru ca mai multe specii de ţânţari care pot transmite boli periculoase să se simtă la noi în ţară ca la ele acasă. Vorbim despre specii de ţânţari care, spre exemplu, în anumite condiţii pot transmite chiar malaria, o boala extrem de periculoasă care face încă victime mai ales în zonele tropicale şi subtropicale ale globului. Cercetătorii plusează şi spun că situaţia va deveni din ce în ce mai gravă, fiindcă până în anul 2035 temperatura medie va mai creşte cu cel puţin 0,7 grade celsius, iar asta va face posibilă adaptarea şi altor specii de ţânţari periculoşi” – potrivit naţional.ro.

Comentarii

comentarii