Acasă Actualitate Taximetriştii şi aurolacii fac viaţă grea timişorenilor din zona Spitalului Judeţean

Taximetriştii şi aurolacii fac viaţă grea timişorenilor din zona Spitalului Judeţean

DISTRIBUIȚI

Mai poate fi numită Timişoara oraşul florilor şi al parcurilor?
Daniela Seracin, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Comunitare Timişoara, a declarat că soluţia este ca cetăţenii din zona Spitalului Judeţean să sesizeze Poliţia Comunitară (la tel: 0256.246.112 sau la 968), exact în momentul când aurolacii sau taximetriştii se adună acolo.
Medicul timişorean Tiberiu Bratu a afirmat, chiar în Piaţa Operei, imediat după Paşte, când Dan Negru a dat exemplu tuturor şi a adunat chiştoace de pe jos, că Timişoara este cunoscută la nivel naţional ca un oraş al parcurilor şi al florilor, cu respect faţă de mediu şi curăţenie, de aceea este bine să păstrăm această imagine. Din nefericire, în ultimii ani, autorităţile fac eforturi pentru a întreţine cureţenia oraşului, iar societatea civilă desfăşoară campanii de sensibilizare a cetăţenilor pentru a nu fi poluat oraşul. Una dintre aceste campanii este “Nu te pune cu timişorenii!” (www.nutepunecutimişorenii.ro), iniţiată de cluburile Rotary, Primăria Timişoara şi Fundaţia Bega, unde ZIUA de Vest şi Focus Vest sunt parteneri media.

Două buticuri cu probleme

Iată ce scrie un timişorean pe site-ul campaniei: “Am apelat în nenumărate rânduri la dl primar în legătură cu problema pe care doresc să o expun.
De ce îmi declin identitatea o sa înţelegeţi imediat. Este vorba de cele două buticuri care "tronează" pe spaţiul verde de lângă blocul turn de vis-a-vis de Mc. Donalds, Spitalul Judeţean.
În aparenţă, par, pentru cine nu locuieşte în zonă, doar două buticuri, dar pentru locatari au devenit un calvar. De ce? Deoarece mai mulţi oameni ai străzii îşi fac veacul şi "nevoile" pe lângă ele, împreună cu taximetriştii care par o cloacă de nestrămutat, care fac mizerie şi se comportă de parcă ar fi zei.
În ritmul ăsta, vom ajunge la altercaţii cu cei ce ne fac mizerie pe lângă bloc. Curăţenia pe lângă bloc o plătim noi, locatarii.
De ce cred că nu se mai poate face mare lucru?
Deoarece i-am văzut în nenumărate rânduri pe cei ce trebuie să "aplice" legea încălcând-o precum taximetrişti şi bosketarii. Vom rezista în continuare, dar nu pentru multă vreme”.
Acelaşi timişorean a scris: “Problema parcării din spatele primului turn, din câte ştiu, s-a comunicat de la primărie că vor "răsări" nişte parcări ecologice.
Dar asta a fost în campanie. Campania ar trebui să ţină 4 ani, iar mandatul 1 an, poate aşa s-ar remedia multe din problemele timişorenilor.
Aşteptăm cu sufletul la gură programul de sortare al gunoiului. Din câte am văzut în Austria, sunt cam 7 tipuri de resturi menajere pe care trebuie să le separi atunci când arunci gunoiul. Frumos din partea austriecilor că au făcut o broşură de informare în vreo 12 limbi, ca să înţeleagă toată lumea. Se poate face şi la noi, doar de le-ar citi cineva”.
Alt timişorean a atras atenţia: “Trebuie să admitem că bulevardele Dragalina şi Regele Carol se constituie în arterele prin care intră şi ies în/din Timişoara, după ce trec prin gară şi autogară, aproape toţi concetăţenii din mediul rural limitrof municipiului.
Nu sunt de condamnat că vin zilnic în Timişoara şi nici pentru faptul că vin cu obiceiurile lor de acasă în ceea ce priveşte curăţenia stradală.
Dar poate că în arealul Gară-Autogară-Dragalina-Regele Carol-Sinaia-Maria ar fi nevoie de intensificarea propagandei vizuale şi de o prezenţă mult mai pregnantă a voluntarilor implicaţi în program, a poliţiştilor comunitari, a poliţiştilor rutieri.
Îi putem educa pe cei ce au nevoie de asta, dar se ştie că sancţiunea este unicul remediu, unde se persistă în rău. Cu speranţa că sunt corect înţeles”.

Aurolacii, o problemă veşnică a Timişoarei

Chestiunea aurolacilor şi a oamenilor străzii care vin din toată ţara şi îşi găsesc adăposturi şi se izolează în locaţii cât mai retrase din Timişoara şi cerşesc la intersecţii este veche, iar Primăria Timişoara, prin Poliţia Comunitară, cu sprijinul Poliţiei Timişoara, încearcă să cureţe oraşul de aceste persoane.
Se organizează razii, iar oamenii străzii sunt adunaţi, le sunt distruse colibele şi sunt trimişi în judeţele de unde sunt. Din păcate, eforturile autorităţilor nu prea dau rezultate, fiindcă aceste persoane se reîntorc în oraşul nostru şi îşi reiau vechile practici.
Daniela Seracin, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Comunitare Timişoara, a declarat că Poliţia Comunitară a organizat în ultima perioadă acţiuni de două ori pe săptămână de strângere a cerşetorilor şi i-a trimis acolo de unde aparţin, pe lângă că au fost amendaţi. Soluţia este ca cetăţenii din zona Spitalului Judeţean, care locuiesc în spatele celor două buticuri, să sesizeze Poliţia Comunitară (la tel: 0256.246.112 sau la 968), exact în momentul când aurolacii sau taximetriştii se adună acolo, pentru ca poliţiştii să intervină şi să îi prindă asupra faptei.
De asemenea, Livian Hotico, purtător de cuvânt al Retim, a declarat: “Strada Arieş este o stradă pe care se acţionează zilnic, la măturat mecanic, în schimbul trei, iar în schimbul unu se acţionează pentru întreţinerea ei.
Şi pe noi ne deranjează mizeria din zona acelor buticuri, cu atât mai mult cu cât, la nr. 20, se formează săptămânal rampe ilegale de deşeuri, o parte dintre acestea provenind cu siguranţă şi de la respectivele buticuri. În acest sens, am sesizat Serviciul de salubrizare al Primăriei, deoarece noi nu suntem abilitaţi să luăm măsuri împotriva celor care fac mizerie în zonă.
Cred că aţi sesizat deja faptul că acele deşeuri adunate dispar periodic.
În privinţa colectării selective a deşeurilor, în Timişoara, aceasta se face în sistem dual.
Gunoiul menajer se depune într-o pubelă, iar deşeurile reciclabile într-o altă pubelă sau pubele, funcţie de numărul de persoane. Echipele noastre au trecut deja pe la dvs pe stradă, iar dacă nu aveţi recipienţi pentru deşeuri reciclabile e pentru că administratorul asociaţiei de proprietari nu a răspuns încă invitaţiei noastre/somaţiei primăriei de a se prezenta la Biroul contractare al RETIM, de pe str. Oituz nr. 3/A. Pentru alte informaţii utile sau sezizări vă stă la dispoziţie site-ul www.retim.ro”.

Comentarii

comentarii