Acasă Actualitate Teatrul de păpuși din Veszprém aduce la Timișoara o paradă de marionete...

Teatrul de păpuși din Veszprém aduce la Timișoara o paradă de marionete uriașe

DISTRIBUIȚI

Asociația PROTESZT aduce la Timișoara o paradă de marionete mari create în mod special pentru lansarea oficială a Programului Cultural Veszprém-Balaton 2023. Parada și spectacolul nonverbal vor avea loc în 19 februarie 2023 de două ori: de la 12:00 pe traseul strada Alba Iulia-Piața Libertății, iar de la 18:00 în Parcul Dacia.

Orașul Veszprém din Ungaria a fost numit Capitală Culturală Europeană pentru anul 2023 alături de Timișoara și Elefsina, iar Teatrul de Păpuși Kabóca din Veszprém și Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timișoara s-au angajat în realizarea mai multor proiecte comune, printre care un spectacol stradal cu păpuși mari. Spectacolul „Flow-Sub apă!” a avut premiera în 20 ianuarie la lansarea oficială a Programului Cultural Veszprém-Balaton 2023 în interpretarea păpușarilor Teatrului de Păpuși Kabóca. Lor li se vor alătura păpușarii Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely pentru un workshop comun în data de 18 februarie la Timișoara, urmând ca în 19 februarie ambele trupe să interpreteze un spectacol nonverbal, cu două reprezentații: de la 12:00 pe traseul strada Alba Iulia-Piața Libertății, iar de la 18:00 în Parcul Dacia. Accesul publicului este liber.

Parada marionetelor va include vietăți acvatice stilizate, care sunt prezente și în zona lacului Balaton (purice de apă, tardigrada, broască, vierme, polip, pește, meduză, șarpe-dragon, larvă). O parte din marionete au fost realizate de către specialiștii de la Universitatea de Artă și Design Moholy-Nagy din Budapesta, iar una este concepută de Albert Alpár, scenograful Teatrului Maghiar din Timișoara.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Opening+, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

PROTESZT este o asociație non-profit, înființată în 2014, care implementează proiecte culturale, educative, sportive, umanitare în Timișoara și regiune.

Comentarii

comentarii