Acasă Actualitate Teatrul German de Stat din Timișoara va avea o nouă sală, în...

Teatrul German de Stat din Timișoara va avea o nouă sală, în clădirea unde a funcționat Colegiul Tehnic „I.C. Brătianu”

DISTRIBUIȚI

Teatrul German de Stat urmează să primească o nouă sală, în spațiul de strada Cuvin, nr.2, unde a funcționat Colegiul Tehnic „I.C. Brătianu”. Momentan, consilierilor locali li se propune să schimbe destinația imobilului, din „spațiu pentru desfășurarea activităților de învățământ preuniversitar de stat” în „spațiu pentru desfășurarea activităților culturale” și trecerea în acestuia în administrarea instituției de cultură pentru o perioadă de 49 de ani.

Imobilul face parte din domeniul public al municipiului Timişoara și este compus din patru corpuri de clădire – hală (cu parter înalt), atelier, cabină poartă și hală cu un etaj –  curte betonată, împrejmuire, poartă  de acces și teren construit și  neconstruit în suprafață de 2283 mp.

„Teatrul German de Stat, instituție publică de interes local aflată sub autoritatea Consiliului Local al Municipiului Timişoara, a solicitat  schimbarea destinației și transmiterea în administrare a imobilului pentru amenajarea  unei  viitoare săli de spectacole, spații de creație și adiacente, cu mențiunea că în această calitate ar suporta cheltuielile de amenajare și întreținere. Teatrul German de Stat își desfășoară activitatea în spații insuficiente și necorespunzător utilate, raportat la nevoile activității de calitate în domeniul teatral la acest moment, în condițiile în care este recunoscut ca fiind unul dintre cei mai performanți producători de spectacole din România, fapt atestat recent de invitarea sa cu nu mai puțin de trei producții în cadrul Festivalului Național de Teatru, ediția 2021”, se arată într-un comunicat al primăriei.

„Necesitatea ca Teatrul German de Stat să primească în administrare un imobil pentru o a doua sală de spectacole este una esențială nu doar pentru dezvoltarea instituției, ci și pentru infrastructura de spectacole din Timișoara. Ne dorim ca în viitor noua sală să devină un spațiu deschis, un loc al dialogului între oameni și culturi. Pe termen mediu și lung ne imaginăm ca cele două săli să capete profile distincte în arhitectura stagiunilor: sala istorică, din clădirea Operei, cu intrarea prin str. Alba Iulia, să rămână dedicată preponderent spectacolului clasic, urmând ca noua sală din str. Cuvin să găzduiască cu predilecție spectacolele de teatru contemporan”, spune Lucian Vărșăndan, directorul Teatrului German de Stat Timișoara, potrivit comunicatului.

După ce teatrul refuncționalizează imobilul, aici ar urma să apară un „epicentru cultural” nou. Revitalizarea și completarea infrastructurii culturale a orașului reprezintă, de altfel, două dintre obiectivele asumate de Timișoara atunci când a candidat pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Imobilul de pe strada Cuvin, care acum urmează să treacă la Teatrul German de Stat, este în  proprietatea publică a municipiului Timişoara. Acesta a devenit disponibil după încetarea activităţii şcolare a Liceului Tehnologic „I.C.Brătianu” în anul 2008, an din care  nu s-au mai școlarizat discipline din domeniul industriei textile și pielăriei. Prin lege, schimbarea destinației bazei materiale și a terenului folosit de instituţiile şi unităţile de învăţământ preuniversitar de stat se poate face după primii 3 ani calendaristici de la întreruperea activităţii educaţionale, de către autorităţile administraţiei publice locale, fără avizul conform al ministrului educaţiei.

Teatrul German de Stat Timișoara este o instituție publică de spectacole din România, finanțată de Consiliul Local al Municipiul Timișoara. Cu un total de 108 posturi și un număr important de colaboratori, teatrul produce între 5 și 7 premiere pe stagiune, jucând în medie în fața a 10.000 spectatori anual.

Proiectul de hotărâre de consiliu local poate fi consultat aici: https://www.primariatm.ro/administratie/consiliul-local/proiecte-de-hotarari/?uid=BBAE0B0F5872F991C225885C00391C1D.

Comentarii

comentarii