Acasă Actualitate Teatrul Naţional din Timişoara anulează reprezentaţiile de la Reuniunea Teatrelor Româneşti de...

Teatrul Naţional din Timişoara anulează reprezentaţiile de la Reuniunea Teatrelor Româneşti de la Chişinău din cauza lipsei finanţării

561
DISTRIBUIȚI

Informație de ultimă oră: Teatrul Național din Timișoara se grăbește în această noapte spre Chișinău, ca urmare a finanțării de astăzi a deplasării cu spectacolele Proștii sub clar de lună de Teodor Mazilu și Pe mâine de Mihaela Iancu, spectacole programate în cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, duminică, 23 septembrie, la ora 17, respectiv ora 19, pe scenele Teatrului Național din Chișinău.

Naţionalul din Timişoara anulează reprezentaţiile a două spectacole, programate duminică în cadrul Reuniunii Teatrelor Naţionale Româneşti de la Chişinău, din cauza lipsei finanţării. 

Evenimentul de la Chişinău este organizat de Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău, cu sprijinul Ministerului Culturii, Educaţiei şi Cercetării din Republica Moldova, Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale din România, Institutului Cultural Român şi Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău.

Într-un comunicat remis News.ro, reprezentanţii instituţiei de cultură din Timişoara au transmis că – după modificarea programului şi stabilirea tuturor detaliilor, dar şi după ce în capitala Republicii Moldova au fost vândute bilete şi încă apar pe afiş cele două spectacole – nu pot pleca, deoarece organizatorii nu au virat banii necesari deplasării.

„Astăzi ar fi trebuit să anunţăm plecarea Teatrului Naţional din Timişoara la Reuniunea Teatrelor Naţionale Româneşti de la Chişinău cu spectacolele «Proştii sub clar de lună», de Teodor Mazilu, şi «Pe mâine», de Mihaela Iancu. În schimb, suntem nevoiţi să anunţăm că Teatrul Naţional din Timişoara nu va urca duminică, 23 septembrie 2018, pe scena Teatrului Naţional din Chişinău cu niciunul din cele două spectacole menţionate”.

Reuniunea Teatrelor Naţionale Româneşti este organizată de Teatrul Naţional din Chişinău sub semnul Anului Centenar.

„Într-un astfel de context, Teatrul Naţional din Timişoara a fost invitat de organizatori să participe cu spectacolele «Proştii sub clar de lună», de Teodor Mazilu, regia Ion-Ardeal Ieremia, şi «Pe mâine», de Mihaela Iancu, one-woman show susţinut de Iuliana Crăescu, care se regăsesc în programul reuniunii. Teatrul Naţional din Timişoara a întreprins toate demersurile oficiale necesare şi a adaptat programul de spectacole al lunii septembrie, astfel încât să facă posibilă deplasarea la Chişinău a numeroasei trupe compuse din actori şi echipa tehnică de scenă, bazându-se pe asigurările primite de la organizatori şi finanţatori”.

Din informaţiile primite de TNT, titlurile figurează pe afişele festivalului, cu bilete vândute şi cu invitaţii lansate şi confirmate. „Însă cele două spectacole nu vor fi prezentate pe scenă duminică deoarece până astăzi, 21 septembrie 2018, Naţionalul timişorean nu a primit finanţarea pentru transportul trupei şi al decorurilor, ceea ce face imposibilă deplasarea”.

„La nivel simbolic, absenţa Teatrului Naţional din Timişoara la Reuniunea Teatrelor Naţionale, datorată nefinanţării transportului şi diurnelor, proiectează o imagine în culori dezarmant de sumbre în ceea ce priveşte planificarea şi interesul real şi asumat acordate culturii în momentul istoric al sărbătoririi Anului Centenar”.

Pentru Teatrul Naţional din Timişoara, consideraţia faţă de public este „primordială”. „Faptul că duminică, 23 septembrie 2018, nu vom urca pe scenele Teatrului Naţional din Chişinău, lezează grav unul dintre principiile fundamentale ale Naţionalului timişorean, un principiu care îi guvernează întreaga activitate din ultimii 13 ani, şi anume respectul pentru spectator”.

Comentarii

comentarii