Acasă Administraţie Teatrul Maghiar înființează un hub destinat culturii, în fostul cinema Arta din...

Teatrul Maghiar înființează un hub destinat culturii, în fostul cinema Arta din cartierul Iosefin

1244
DISTRIBUIȚI

Conducerea Teatrului Maghiar de Stat ”Csiky Gergely” Timișoara a prezentat, vineri 12 iunie, în prezența viceprimarului, Farcaș Imre, amplul proiect de renovare a clădirii istorice în care se afla fostul cinematograf Arta, de aproape 100 de ani, de pe strada Văcărescu, din cartierul Iosefin.

La eveniment au participat reprezentanți ai vieții sociale și culturale a orașului.

Balazs Attila, directorul teatrului, a explicat: ”Acest loc dorim să îl transformăm într-un hub cultural, unde să se regăsească toate formele de cultură – teatru de copii și tineret, dans, cinema, proiecte educative, dar și spațiu normal pentru teatru contemporan.

Dorim să derulăm aici și filme atât în interior, cât și în exterior. Păstrăm și curtea spațioasă unde să avem loc pentru spectacole în aer liber.

Sperăm ca acest triunghi existent în zonă format din școală, biserică și teatru să devină un punct forte de mare atracție pentru Timișoara, să înflorească astfel cultura și să arătăm că se poate. Fondurile pentru renovarea clădirii vor veni din România și de la UE”.

Fostul cinematograful Arta a fost inaugurat în anul 1926, iar până în 1948 s-a numit cinematograful Regal. Cinemaul a funcționat până la jumătatea anilor 90, apoi clădirea a primit o serie de alte funcțiuni care prin natura lor și prin neglijență au dus-o într-un stadiu avansat de degradare.

Viceprimarul Imre a adăugat: ”Ceea ce vrem să facem la fostul cinematograf Arta este un fel de descentralizare a artei, mutarea atenției din centrul orașului în cartierul Iosefin.

Din păcate, datorită birocrației, s-a întârziat un an și jumătate. Putem să spunem că acum actele sunt în regulă și se poate lucra în liniște”.

Gh. MIRON

Comentarii

comentarii