Acasă Eveniment Ştefan Florea: “În 2011, vom fi pregătiţi să aderăm la Spaţiul Schengen”

Ştefan Florea: “În 2011, vom fi pregătiţi să aderăm la Spaţiul Schengen”

DISTRIBUIȚI

Muniţie cu ţârâita pentru poliţiştii de frontieră din Timiş
Muniţie cu ţârâita, lipsa banilor pentru utilităţi şi facilităţi tot mai puţine, sunt principalele probleme ale poliţiştilor de frontieră din Timiş, în ultima vreme. A fost primul şef al detaşamentului de poliţie pentru intervenţii rapide din Timiş, apoi a lucrat ca şef al compartimentului antidrog. Din 2005 lucrează la Poliţia de Frontieră Timiş. Este vorba despre Ştefan Florea, care asigură conducerea interimară a Inspectoratului Poliţiei de Frontieră Timiş, de două luni. Noul şef al poliţiştilor de frontieră nu se ascunde să vorbească despre problemele de zi cu zi ale frontieriştilor, dar şi despre realizările oamenilor pe care îi are în subordine.

Care sunt cele mai grave probleme cu care v-aţi confruntat în anul 2009?
Poliţia de Frontieră Timiş are un personal de peste 1.000 de angajaţi. Majoritatea poliţiştilor sunt bine instruiţi. Însă, ne-am confruntat şi încă ne confruntăm cu o problemă aparent banală. Este vorba despre muniţia din dotare. În fiecare lună, îi scoatem pe poliţişti  în poligonul de trageri de la Chişoda, pentru ca oamenii noştri să fie bine pregătiţi. Însă, muniţia este insuficientă şi trebuie folosită cu moderaţie de către fiecare poliţist care se antrenează. Am întâmpinat şi probleme la plata utilităţilor. Asta pentru că fondurile ne vin cu întârziere şi am ajuns să plătim chiar penalităţi către Enel şi cei de la Ape.

Anul trecut, poliţiştii de frontieră aveau asigurat transportul spre punctele de lucru. Care este situaţia acum?
Din păcate, lipsa acută a banilor nu ne mai permite să asigurăm transportul poliţiştilor către locul de muncă. Deşi acest sistem era foarte bun, pentru că oamenii ajungeau de fiecare dată în siguranţă la serviciu. Acum, însă, fiecare se descurcă cum poate. Noi încercăm, totuşi, să îi mai sprijinim cum putem. Adică le putem deconta biletele de tren, dacă aceştia aleg acest mijloc de transport.

Vor fi micşorate salariile frontieriştilor în 2010?
Cel puţin teoretic, acestea ar trebui să rămână la fel, pentru că oricum acestea sunt mici în comparaţie cu efortul pe care îl fac zilnic oamenii mei. Recent am avut o delegaţie străină, care se mira de condiţiile de lucru de la Poliţia de Frontieră din Timiş. Aceşti oameni ne-au întrebat cum reuşim să ne păstrăm personalul şi să îl mobilizăm să mai aibă şi performanţe, în condiţiile în care lucrează, şi la salariul pe care îl au. Le-am răspuns că încercăm să-i stimulăm pe cât putem, când aceştia au performanţe.

Aţi premiat vreun poliţist până acum?
Da, am premiat mai mulţi poliţişti de frontieră pentru merite deosebite. Însă, gândiţi-vă că aceştia reuşeau să recupereze o maşină care era declarată furată, în valoare de 100.000 de euro şi noi putem să-i recomensăm cu 1.000-1.500 de lei. Este greu şi este frustrant să lucrezi în asemenea condiţii. Sunt conştient că poliţiştii care au merite deosebite merită mai mult, dar în momentul de faţă acestea sunt sumele cu care îi putem premia.

Ce capturi importante au făcut până acum oamenii din subordinea dumneavoastră?
În anul 2007 au fost confiscate peste 84.000 de pachete de ţigări şi două maşini. Este vorba despre un Porsche Cayenne şi un BMW, amândouă valorând zeci de mii de euro. În 2008 am reuşit să confiscăm peste 200.000 de pachete cu ţigări şi am reuşit să înapoiem proprietarilor două automobile Porsche Cayenne, un Fiat punto şi un BMW X5. În 2009 am confiscat 250 de grame de cocaină şi aproape 200.000 de pachete de ţigări şi am recuperat şase automobile de lux.

Ce metode aţi folosit?
Este greu, mai ales la maşinile furate, pentru că acestea sunt declarate furate abia după ce trec de vama noastră. Când cauţi în calculator, vezi că totul este în regulă cu maşina respectivă, iar a doua zi te trezeşti că ea, de fapt, era furată. În cazurile în care o persoană sau o maşină ni se pare suspectă, încercăm să tragem cât mai mult de timp pentru a vedea exact care este situaţia acelui automobil. Hoţii de maşini s-au specializat, în ultima vreme, falsifică serii de motor, de şasiu şi ne este tot mai greu să-i depistăm.

Mai sunt persoane care vor să treacă frontiera fraudulos?
Din anul 2007, atunci când am aderat şi noi la Uniunea Europeană, au început problemele. Spun că au început problemele pentru că din acel moment cartea de identitate românească a început să fie tot mai căutată de cetăţenii din Republica Moldova, spre exemplu. Am depistat zeci de astfel de persoane care încercau să treacă graniţa cu cărţi de identitate false.
   
Este pregătită România să adere în 2011 la Schengen?
Recent am avut o vizită din partea Comisiei Europene, care viza exact acest aspect. Adică dacă suntem pregătiţi ca din anul 2011 să eliminăm punctele de control de la graniţa cu Ungaria. Eu spun că suntem pregătiţi, aşa cum s-au descurcat toate statele Uniunii Europene, o putem face şi noi.

Ce proiecte aveţi în derulare?
În martie vom deschide un punct comun de control la Cenad, împreună cu colegii noştri din Csongrad. Acest punct de lucru este strict pentru cooperare internaţională. Adică vom face schimb de date cu toate instituţiile statului din ţara vecină.

Comentarii

comentarii