Acasă Economic Tehnologie revoluționară de îmbogățire a grâului cu zinc, la SCDA Lovrin

Tehnologie revoluționară de îmbogățire a grâului cu zinc, la SCDA Lovrin

DISTRIBUIȚI
Foto Marinel Horablag, directorul SCDA Lovrin

Pe lângă multiplele soiuri și hibrizi creați, de-a lungul anilor, cercetătorii de la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Lovrin au reușit să finalizeze o tehnologie revoluționară de îmbogățire a grâului cu zinc, care va fi omologată, până în 2024.

Proiectul este finanțat de ASAS

Totul a început cu o propunere venită din partea prof. Valeriu Tabără, după o vizită făcută în Egipt, în urmă cu patru ani! Acolo, profesorul a avut mai multe discuții cu reprezentanții Institutului Național de Cercetare Agricolă. Ei susțineau că la nivel de populație există un deficit mare de zinc și aveau în proiect să creeze și să furnizeze produse agricole îmbunătățite cu acest mineral.

La întoarcere, prof. Tabără a convocat o ședință cu cercetătorii de la SCDA Lovrin și de la SCDA Turda și a propus dezvoltarea unei tehnologii speciale de îmbunătățire a grâului cu zinc pe câmpurile experimentale din cele două institute, din Cluj și din Timiș.

“Așa a început totul…!”, a amintit Marinel Horablaga, directorul SCDA Lovrin.

Cercetările au fost făcute pe soiurile de grâu create la Lovrin, iar în acest moment tehnologia există și poate fi pusă la dispoziția fermierilor, dar mai trebuie brevetată. Suplimentele utilizate provin de la multinaționale și vor putea fi achiziționate sub diferite forme. Până în 2024, tehnologia va fi omologată oficial și va ajunge pe piața liberă.

“Am vrut să dezvoltăm această tehnologie inovatoare, să vedem cum să îi dăm de mâncare grâului ca să acumuleze zinc, atât cât are nevoie organismul uman. Fiindcă e una să să vii cu aport cu zinc din hrană și alta să îl introduci în trup cu medicamente sau cu alte suplimente și pastile.

Diferența de asimilare și eficiență va fi cu totul alta, în favoarea zincului provenit din hrană”, a explicat Horablaga. Proiectul de îmbogățire a grâului a fost finanțat de Academia de Științe Agricole și Silvice condusă de prof.univ.dr. Valeriu Tabără, fost cercetător la SCDA Lovrin și creator al mai multor soiuri și hibrizi.

Cercetările vor continua și pe cultura de porumb, utilizat în hrana animalelor și păsărilor.

“Vom încerca să dezvoltăm o rețetă de furajare cu porumbul îmbogățit cu zinc. Vom urmări și cerceta care va fi procentul de zinc care se va transmite în trupul animalului și în produsele din lapte și carne sau în ouăle pe care omul le va consuma”, a explicat directorul SCDA Lovrin.

Ce înseamnă această tehnologie?

Ce au făcut cercetătorii? Ei au urmărit aplicarea diferitelor doze și cantități de zinc în cultura de grâu în combinații și fenofaze diferite ale plantelor. A fost o experiență cu multe variante de calcul și analize statistice.

S-au făcut cercetări pe toată linia, până la obținerea produsului finit, făină de grâu, ca să se constate cu exactitate cât zinc se acumulează, cum se transmite și ce concentrația exactă are. “Avantajele constă în a mânca sănătos sau a mânca numai de dragul de a mânca.

Avantajele vor fi clar majore la nivel de populație, atunci când oamenii vor consuma produse de panificație obținute din grâu îmbunătățit cu zinc, mai ales în crizele sanitare, dacă amintim de pandemia COVID19”, a concluziona conf.univ.dr. Marinel Horablaga, care mai susține că acest proiect arată încă o dată că SCDA Lovrin încearcă să fie la curent cu tot ceea ce este nou, să vină cu noi tehnologii create și testate științific, în propriile laboratoare.

Bineînțeles, că specialiștii stațiunii continuă să creeze soiuri și hibrizi performanți să aibă un grad mare adaptare ecologică, la schimbările climatice violente care apar an de an și la condițiile extreme la care sunt supuse plantele.

Horablaga a adăugat: ”Ca să ai o producție care să te satisfacă atât din punct de vedere cantitativ, câ și calitativ trebuie să ai și tehnologii pe măsură. De aceea cercetătoriii SCD Lovrin speră că, într-o perioadă de doi, trei, patru ani, să aducă noi soiuri și hibrizi românești de mare valoare, adaptați la condițiile actuale de climă, pentru a le pune la dispoziția fermierilor nu numai din Banat, ci din întreaga țară”.

Comentarii

comentarii