Acasă Economic Telefoane fără fir utilizate ilegal în România

Telefoane fără fir utilizate ilegal în România

DISTRIBUIȚI

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a constatat în urma unei campanii de control în zona de nord-est a României că pe teritoriul ţării noastre sunt utilizate modele neconforme de telefoane fixe fără fir (DECT 6.0) care produc perturbaţii prejudiciabile comunicaţiilor în anumite benzi de frecvenţă radio. Campania de control continuă.
Începând din 22 februarie 2010 ANCOM a efectuat 49 de acţiuni de control la utilizatorii şi distribuitorii de echipamente radio și terminale de comunicații din judeţul Iaşi pentru a determina sursa perturbaţiilor semnalate în benzile de frecvenţă radio utilizate pentru telefonie mobilă de generaţia a treia (3G). Investigaţiile ANCOM au fost derulate prin Direcţia Regională Iaşi, care a identificat drept sursă a perturbaţiilor utilizarea telefoanelor fixe wireless model DECT 6.0, fără marcaj CE.
Comercializarea şi utilizarea acestui model de telefon este interzisă în România, în condiţiile în care folosirea sa pe întreg teritoriul Uniunii Europene este incompatibilă cu atribuirea frecvenţelor radio pentru servicii de telefonie mobilă de generaţia a treia. Începând din anul 2005, când autoritatea de reglementare pentru comunicaţii din Statele Unite ale Americii, Federal Communication Comission, a schimbat canalizaţia telefoanelor wireless model DECT 6.0 între 1.920-1.930 MHz, acest model poate fi utilizat numai în SUA şi Canada, sau în zona Asia, unde banda de frecvenţe în care funcţionează aceste echipamente este 1.920-1.935 MHz. Aceste terminale nu pot fi astfel utilizate în statele membre ale Uniunii Europene, aşadar nici în România, fiind neconforme cu standardul DECT european, ce prevede utilizarea în banda de frecvenţe 1.880-1.900 MHz. Orice folosire în spaţiul european a acestor modele de telefon produce perturbaţii ale frecvenţelor 3G alocate la nivel european şi prejudiciază astfel operatorii care deţin licenţe de utilizare a acestor frecvenţe.
„Am constatat pe teren că în general oamenii care deţineau şi utilizau aceste modele de telefon nu ştiau că folosirea lor este ilegală în spaţiul european, aparatele fiind achiziţionate în călătorii în afara Europei, de pe site-uri de Internet sau trimise de rudele din străinătate. După ce reprezentanţii ANCOM din teren le-au explicat că nu este permisă folosirea telefoanelor respective pe teritoriul ţării noastre, utilizatorii au oprit voluntar funcţionarea terminalelor. Îi sfătuim pe toţi utilizatorii de echipamente de comunicaţii să se asigure că aparatele cumpărate din alte ţări au aplicat marcajul CE”, a declarat Cătălin Marinescu, Preşedintele ANCOM.
În urma acţiunilor de control la utilizatorii de telefoane wireless DECT 6.0 depistați de către Direcţia Regională Iaşi, ANCOM a emis un număr de 9 notificări persoanelor care deţineau şi utilizau astfel de echipamente neconforme ce au determinat perturbaţii prejudiciabile. În cazul în care cei care deţin aceste modele de telefon continuă să le folosească, Autoritatea poate aplica amenzi contravenţionale în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 79/2002 privind cadrul general de reglementare a comunicaţiilor, cu valori cuprinse între 5.000 şi 100.000 lei.
Autoritatea a efectuat totodată un număr de 40 acțiuni de control la distribuitorii de echipamente radio și terminale de comunicaţii din judeţul Iaşi. Inspectorii ANCOM au verificat un număr de 204 de telefoane wireless model DECT, descoperindu-se existenţa unui singur echipament radio neconform cu cerinţele esenţiale, aparat care a fost oprit de la comercializare. Campania de control ANCOM va continua în perioada imediat următoare.
 

Comentarii

comentarii