Acasă Actualitate Teodorescu propune: sport şi educaţie alimentară la grădiniţele din Timişoara

Teodorescu propune: sport şi educaţie alimentară la grădiniţele din Timişoara

DISTRIBUIȚI

„Ca orice om, m-am gândit că tot ce învaţă omul până la 7 ani rămâne o viaţă întreagă. Mama avea o vorbă – copilul, până la 7 ani, nu trebuie scăpat din ochi”, spune Florin Teodorescu

 

Florin Teodorescu, un om care a fost întotdeauna adeptul mişcării şi al sportului, rezultând din asta o viaţă sănătoasă, vrea să introducă mişcarea şi… în cei 7 ani de acasă. Mai precis, Teodorescu vrea ca prichindeii de grădiniţă sau şcoală primară să facă 20-30 de minute de mişcare pe zi sau o dată la două zile, plus ore de alimentaţie sănătoasă. Practic, Teodorescu vrea să introducă ore de sport în aceste medii, dar nu cu rigurozităţile celor mai mari, ci adaptate la vârsta prichindeilor. Prin aceste ore, Teodorescu speră că vor creşte generaţii mai sănătoase şi mai iubitoare de mişcare. Iar Teodorescu ştie ce-i aia mişcare. A câştigat zeci de medalii, a organizat zeci de concursuri de renume mondial şi are o sală de culturism şi fitness cunoscută pe tot globul, cu echipamente profesioniste. În afară de toate acestea, Teodorescu mai are şi o bibliotecă (în aceeaşi locaţie cu sala de fitness şi culturism – Sala Olimpia – Constantin Jude), plină cu cărţi şi CD-uri despre toate sporturile posibile şi despre alimentaţia sănătoasă.

„Aş vrea să se introducă gimnastica în grădiniţe. Nu numai la şcoală, ci şi la grădiniţă”

„Văd mişcarea ca o cultură, face parte din cultura vastă a fiecărui om. Ca orice om, m-am gândit că tot ce învaţă omul până la 7 ani rămâne o viaţă întreagă. Mama avea o vorbă – copilul, până la 7 ani, nu trebuie scăpat din ochi. Omul trebuie să înveţe să se roage la Cel de Sus, să înveţe să lucreze şi să deprindă cultura sănătăţii. Trebuie să  dăm mai departe această cultură. Aş vrea să se introducă gimnastica în grădiniţe. Nu numai la şcoală, ci şi la grădiniţă. Ar trebui, la şcoală, să fie din nou preluată gimnastica, în pauza mare. De înviorare, dimineaţa sau în pauza mare, aceea de cinci minute sau zece minute de dimineaţă. Eu am prins şi de dimineaţă şi la pauza mare, atunci când eram copil. La grădiniţă – 20-30 de minute în fiecare zi. Asta ca idee a implementării mentale a mişcării pentru sănătate, ţinând cont că în faţa fiecărui copil stă, în ultimul timp, calculatorul”, spune Teodorescu.

„La clasele I-IV, aud, de multe ori, că elevii sunt obezi, poartă haine de clasa a opta”

„În secolul ăsta, totul s-a modernizat, suntem obligaţi să educăm copiii pentru a face mişcare pentru sănătate, pentru că la clasele I-IV, aud, de multe ori, că elevii sunt obezi, poartă haine de clasa a opta, mâncarea nu e la fel de sănătoasă. Hamburgerul şi grăsimile sunt la colţul străzii. La grădiniţă ar trebui să înveţe şi despre alimentaţie sănătoasă, înafară de gimnastică”, e de părere Teodorescu. Acesta crede că ar fi nevoie de profesori dedicaţi acestor discipline. În Ungaria, Kosma Zsuzsanna, 42 de ani, este instructoare a 2.500 de copii, la 19 grădiniţe din Budapesta. Merge la ei şi face jumătate de oră de gimnastică adecvată vârstei lor, de trei sau patru ori pe săptămână. „Implementează sănătatea, sportul pentru sănătate pemtru copiii mici. Mişcarea, sportul reprezintă oxigenarea plămânilor şi a creierului. Aşa devin oamenii mai capabili de a gândi mai bine, pentru o viaţă mai sănătoasă”, spune Teodorescu.

Comentarii

comentarii