Acasă Actualitate Ţepele prin metoda „Accidentul” reîncep în Timişoara

Ţepele prin metoda „Accidentul” reîncep în Timişoara

DISTRIBUIȚI

metoda accidentul

Odată cu eliberarea din puşcării a sute de infractori, începând cu 1 februarie, se pare că ţepele prin metoda „Accidentul”, cărora le-au căzut victime multe persoane în vârstă, reîncep în Timişoara.

O pensionară în etate de 70 de ani, de pe str. Emil Zola din Timişoara, s-a plâns la ZIUA de Vest că sâmbătă, 22 februarie, pe la ora 10, a fost sunată de cineva la telefon. O voce piţigăiată, care de fapt era de bărbat, pretindea că e fiica femeii, a avut un accident şi e la poliţie. Individul nu a mai apucat să îi ceară bani. Doamna în vârstă şi-a dat seama imediat că era ţeapă. L-a înjurat şi i-a închis telefonul.

„Mamă, mamă, am avut un accident! Mamă, mamă, am avut un accident şi sunt la poliţie!”, aşa se plângea vocea la telefon. Bătrâna a întrebat: „Dar pe cine aţi sunat?”. Vocea a repetat: „Mamă, mamă, am avut un accident şi sunt la poliţie!”. „Mi-am dat seama că era bărbat cu o voce piţigăiată să mă convingă că e fiica mea. Am înţeles că era o farsă. Ştiam de acele înşelătorii, când mamelor bătrâne li se pretind bani, fiindcă fiica sau băiatul au avut accident şi au nevoie de bani. Eu l-am înjurat mânioasă şi am închis. Nu m-a mai deranjat”, a explicat pensionara. Imediat, femeia şi-a sunat fiica, iar aceasta, care locuieşte în altă zonă a oraşului, era în pat, dormea.

În 2013, zeci de persoane în vârstă au căzut victime acestor ţepari, cărora le-au oferit bani. Mulţi dintre aceşti infractori, foşti puşcăriaşi organizaţi chiar în reţele, au şi fost prinşi de poliţişti.

Care este sfatul Poliţiei Timiş către cetăţeni? Pentru a fi evitată o astfel de înşelăciune, trebuie să verificaţi dacă ruda respectivă este într-adevăr rănită sau a avut un accident, dându-i un telefon. Trebuie reţinut că nici poliţia, nici parchetul nu reţin telefoanele mobile ale celor implicaţi într-un accident rutier. De asemenea, cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla ruda şi sunaţi pentru confirmare acolo. Poliţia mai îndeamnă ca, în cazul în care sunteţi sunaţi de astfel de persoane şi nu reuşiţi să aflaţi dacă informaţiile sunt corecte, să solicitaţi o întâlnire directă şi să sunaţi în acelaşi timp la 112, cerând ajutorul poliţiei.

Pentru a împiedica „documentarea” hoţilor despre familia dumneavoastră, poliţia recomandă să fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmarească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră şi să afle detalii despre familie sau vecini.

Nu primiţi în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decât după ce aţi verificat actul de identitate şi legitimaţia de serviciu şi vă creează convingerea că au calitatea invocată. Nu le furnizaţi acestora informaţii despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini.

De asemenea, poliţia recomandă ignorarea mesajelor în care vi se spune că aţi fost desemnat câştigător, la concursuri la care nu aţi participat. Poliţia mai recomandă să nu furnizaţi date confidenţiale prin telefon, dacă apelul provine de la un număr ascuns sau un număr de mobil pe care nu-l cunoaşteţi. Este de evitat şi trimiterea de copii după buletin sau cărţi de credit prin email sau fax.

Comentarii

comentarii